Met houten vloeren in je huis krijg je zowel een mooie uitstraling als een aangenaam loopgevoel. Bij het kiezen van een houten vloer is het daarom belangrijk dat de uitstraling, het gevoel, de kleur en het onderhoud passen bij je eigen persoonlijke stijl.

Inrichting met houten vloeren

Vloer – wanden – plafond: het samenspel van deze drie elementen in combinatie met kleuren, patronen en verlichting kan de algemene indruk en sfeer van een ruimte bepalen. De vloer is niet alleen de basis van hele kamerontwerpen, maar ook elementair voor het gebruik van andere interieurelementen zoals meubilair en decoraties. Met andere woorden, de keuze van de vloer moet zorgvuldig worden overwogen.

De vloeren zijn als het ware de fundering

Een vloer is zoveel meer dan alleen het oppervlak waar je op loopt. In wisselwerking met de wanden en het plafond heeft de vloer een aanzienlijke invloed op het totaalbeeld van de ruimte. Bij het inrichten van je huis is het goed juist extra aandacht te besteden aan de vloer. Het is immers het grootste meubelstuk. Muren en plafonds kunnen te allen tijde worden overgeschilderd, maar de vloer is van blijvende aard. Afhankelijk van de gebruikte houtsoort kan het uiterlijk van de vloer variëren, namelijk de kleur, de textuur, de nerf en de hardheid van het materiaal. Van licht, rustig berken- of esdoornhout tot eiken- en beukenhout tot donker, spannend notenhout.

1. Welke kleur moet je kiezen?

Licht, donker of natuurlijk? De kleur van de houten vloer heeft een sterke invloed op de manier waarop de kamer wordt waargenomen. Een donkere vloer absorbeert veel licht, maar oogt ook warm en gezellig. Een lichte vloer weerkaatst het licht en laat de kamer groter lijken.

2. Welke houten vloer is het beste voor de ruimte?

Waar wil je de houten vloer leggen en hoeveel slijtage zal hij ondergaan? Als het oppervlak gelakt is, is de vloer gemakkelijker schoon te maken. Olie daarentegen brengt de fijne textuur en de nerven van het hout goed naar voren en versterkt de natuurlijke kleur ervan. De hardheid van het hout en de mogelijkheid om de vloer te schuren moeten ook in aanmerking worden genomen.

3. Welk vloerontwerp past het best bij de grootte van de ruimte?

Hoe groot een kamer oogt, hangt onder meer af van de breedte en lengte van de planken. En of de planken een 1-, 2- of 3-strokenpatroon hebben. Aanbevolen wordt 1- of 2-strook parket voor grote kamers en 3-strook parket voor kleinere kamers. Brede, lange planken zijn het best voor grote kamers. Er zijn zoals altijd echter uitzonderingen op elke regel.

Kijk voor meer inspiratie op: https://www.hierisalleswonen.nl/