Een kortsluiting in huis wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Niet alleen behoort het bij veel woningbezitters tot het rijtje grootste ergernissen, ook kan het een beetje angstaanjagend zijn. Dit is niet zonder reden, want een kortsluiting kan vervelende consequenties hebben.
Help! Kortsluiting!
Een kortsluiting kan ertoe leiden dat je niet langer stroom in huis hebt. De schrik van het moment dat alle stroom er in één klap af is, volgt zich op door nog meer schrik. Daar zit je dan, in het donker. Daarnaast zorgt een kortsluiting in het ergste geval zelfs voor een brand in huis. En dat is natuurlijk het laatste dat je wil. In dit artikel geven we je drie handige tips om deze ellende in huis tegen te gaan. Heb je toch te maken met een kortsluiting? Lees meer op de website van een elektricien, wat je in dat geval kunt doen.
Tip 1. DDIY! (Don’t Do It Yourself)
Regelmatig ontstaat een kortsluiting door elektriciteitskabels die niet op de juiste wijze aangelegd zijn. De kabels kunnen in zo’n geval met elkaar versmelten, waardoor er een grote stroom vrijkomt. Laat het leggen van elektra kabels daarom altijd aan een elektricien over.
Sommige mensen proberen bij de aanschaf van een huis zo veel mogelijk te besparen. Begrijpelijk. Maar door hier op te besparen, speel je met je eigen veiligheid. Bespaar maar gewoon door gave vintage meubels aan te schaffen 😉 Dat kan namelijk alleen maar goed gaan.
Tip 2. Vervang oude apparaten regelmatig
Ook kan een kortsluiting in oude apparaten, zoals een koffiezetmachine en een waterkoker, ontstaan. Door dergelijke apparaten regelmatig te vervangen, is de kans op een kortsluiting in huis relatief klein. Zou je de apparaten te lang blijven gebruiken, dan kunnen de kleine kabeltjes aan de binnenzijde versleten raken. Als er vocht bij de kabels komt, kan dit tot een kortsluiting komen. Een elektricien kan je hier meer over vertellen. Daarnaast zijn de elektrische apparaten vandaag de dag vele malen duurzamer, dus je doet er nog goed aan ook.
Tip 3. Pas op met kleine klusjes en “even” een gaatje boren
Tot slot is het erg belangrijk om op te letten bij het uitvoeren van boorwerkzaamheden. In het bijzonder wanneer je in muren boort om een schilderij of bijvoorbeeld televisie op te hangen. Kijk goed naar de manier waarop de kabels achter je muur lopen. Vaak worden elektriciteitskabels volledig verticaal of horizontaal gelegd. Boor zodoende nooit in de buurt of ter hoogte van een stopcontact of een lichtschakelaar in de muur. Boren an zich is geen uitdaging, maar je moet wél weten wat je doet.