De winter, we houden ervan. Maar we snappen ook heel goed dat dit seizoen niet jouw favoriet is. De sneeuw begint te vallen, schaatsen over de bevroren sloten, maar ook de tuin die er niet al te vrolijk bij staat. Als je groene vingers heb en een echte tuinliefhebber bent, wil je ook dat de tuin er in de winter mooi uitziet. Dus trek de handschoenen maar aan en ga ook eens in de winter de tuin in. Wij geven je drie tips waarmee jij de tuin ook in de winter mooi kunt houden.

Haal planten naar binnen

Het eerste en misschien wel belangrijkste wat je moet doen in de winter is het beschermen van planten die niet tegen vorst kunnen. Potplanten kun je het beste naar binnen halen of naar een beschutte plek verhuizen, anders zullen deze de winter hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Bloemen die in de grond staan en niet tegen vorst kunnen, zul je moeten inpakken. Dit kun je doen met stro of een vliesdoek. Dit benodigde tuinspul kopen, doe je gemakkelijk bij tuincentra. Maar je kunt het tegenwoordig ook gewoon online bestellen.

Een leuk klusje: de wintersnoei

Het is niet het leukste klusje wat er bestaat, maar het moet toch gebeuren: de wintersnoei. De winter is een geschikte periode om bomen en struiken te snoeien. Bomen houden dan namelijk een soort van winterslaap, waardoor je de takken makkelijker kunt afknippen.

Als je de bomen wilt gaan snoeien in de winterperiode, moet je wel met een paar dingen rekening houden. Als je een boom gaat snoeien, heeft deze tijd nodig om te helen. Als het vriest, kunnen de takken niet goed helen en kunnen deze zelfs afsterven. Dus als je een grote wintersnoei wilt houden, doe dit dan als het niet vriest.

Geen oliebollen maar voorjaarsbollen

Dit is wel een leuk klusje; de voorjaarsbollen planten! Voorjaarsbollen horen officieel in de herfst worden geplant, maar ben jij dit vergeten? Geen zorgen, in december kun je deze ook nog best planten. Planten zelf kweken vereist niet veel tijd en moeite, maar let er wel op dat je de bollen op een goede plek plaatst. En dan kun jij straks in het voorjaar genieten van mooie narcissen, tulpen of krokussen.