Het verbouwen van een huis levert vaak niet alleen meer wooncomfort op maar laat de waarde van het huis ook significant stijgen. Tegenwoordig kan men veel doen om de waarde van een huis te laten stijgen. Maar welke type verbouwingen leveren aan het eind van de rit nu het meeste op en waar kun je het beter niet aan uitgeven?

Verduurzamen van het huis

Allereerst is een rendabel het huis te verduurzamen. Door te investeren in energiebesparende maatregelen krijgt het huis een ander energielabel. Dit maak de woning een stuk interessanter voor potentiële kopers. Bij verduurzamen kun je denken aan het isoleren van het huis plaatsen of de aanschaf van een warmtepomp. Daarnaast hebben zonnepanelen en een zonneboiler ook een grote invloed op het energielabel en daarmee ook een positieve invloed op het klimaat.

Vergroten van het woonoppervlak.

Wat ook belangrijk is voor de koper is de grote van het woonoppervlak. Hoe meer ruimte er is in de woning, hoe hoger de waarde van de woning is. Daarom is het rendabel om de woning te voorzien van een dakkapel of uitbouw. Naast een uitbouw, kun je het woonoppervlak ook vergroten door het plaatsen van een serre. Niet alleen vergroot een glazen serre het woonoppervlak maar brengt het meer licht in het huis. Kopers hebben oog voor deze elementen en zullen bereid zijn meer te betalen voor de woning. Het voordeel van een serre tegenover een uitbouw is dat je vaak geen vergunning nodig heeft voor de bouw van een serre (mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet).

Werken aan de details

Daarnaast is het belangrijk het achterstallige onderhoud aan te pakken. Deze klussen zullen relatief weinig kosten maar veel opleveren. Kopers houden van een goed onderhouden huis. Dit ziet men terug in de koopprijs. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met kozijnen verven, loszittende tegels vastzetten of het stucwerk corrigeren. 

Badkamer en keuken

Het vervangen van de badkamer en de keuken lijkt in eerste instantie een waardevolle investering. Toch valt het tegen. Natuurlijk helpt het een nette, nieuwe badkamer of keuken te hebben, maar stel je er niet te veel van voor. Dat komt omdat de smaak in badkamers en keukens erg persoonlijk is. Je weet niet van tevoren of de huidige stijl in de smaak zal vallen bij de potentiële kopers. Misschien is jouw droomkeuken of badkamer het eerste wat een koper uit het huis zal slopen wanneer zij intrekken. Het is daarom verstandiger het budget uit te geven aan andere verbouwingen.