Bij het klussen staat veiligheid natuurlijk voorop. In dit artikel kom je erachter welke 5 persoonlijke beschermingsmiddelen je het beste kunt gebruiken om veilig te klussen.

1. Veiligheidsschoenen

Als je veilig wilt klussen, kunnen veiligheidsschoenen natuurlijk niet ontbreken. Veiligheidsschoenen zijn in verschillende veiligheidsniveaus verkrijgbaar, variërend van S1 tot S5. Hoe hoger het getal, hoe veiliger de schoen. Alle schoenen hebben een veiligheidsneus. Welke schoen je moet kiezen, hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie. Al is het bij veel bedrijven verplicht een schoen met een veiligheidsniveau van minimaal S3 te dragen. Twijfel je welke werkschoenen voor jou de beste zijn? Laat je adviseren door de specialisten van Arbo Safety Shoes. Zo weet je zeker dat je voeten optimaal beschermd zijn tijdens het klussen.

2. Veiligheidskleding

Als je gaat klussen, moet je goed nadenken over welke kleding je aan doet. Veel mensen doen oude kleren aan, maar dit is niet slim. Het is beter om speciale veiligheidskleding te dragen. Bijvoorbeeld een broek waarin je kniebeschermers kunt plaatsen. Je moet altijd stevige kleding dragen, die voor genoeg bescherming zorgt. En draag nooit losse kleding. Dit is te gevaarlijk in verband met de werkzaamheden die je uitvoert.

3. Werkhandschoenen

Als je met glas of scherpe randen werkt, is het aan te raden om werkhandschoenen te dragen. Dit geldt ook wanneer je werkt met hout of bramen op staal. Hoewel het misschien minder fijn werkt, voorkomen de handschoenen dat je hand verwond raakt. Bovendien beschermen deze tegen splinters, die je tijdens werkzaamheden met hout heel makkelijk oploopt.

4. Een veiligheidsbril

Tijdens het klussen, kan er gemakkelijk een splinter in je oog vallen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn er speciale veiligheidsbrillen. Je kunt deze op zetten tijdens het zagen, boren of slijpen. Als je dit niet doet, is de kans heel groot dat er kleine stukjes materiaal in je ogen komen. Doe deze werkzaamheden ook altijd buiten, zodat de materiaal deeltjes weg kunnen waaien.

5. Een stofmasker

Bij werkzaamheden als slopen of schuren, komen er veel stofdeeltjes vrij. Als je deze te lang inademt, heeft dit een negatief effect op je luchtwegsysteem. Om dit te voorkomen kun je een stofmasker dragen. Zet deze ook op als je oude verf gaat schuren, aangezien daar vaak chemische stoffen in zitten. En wat je ook altijd moet doen: ventileer de ruimte goed.

Kijk hier voor meer tips.