Doordat de energiekosten alsmaar stijgen, kan het geen kwaad eens te kijken wat je zelf eventueel nog kunt doen om te besparen op je energiekosten. Vaak denk je bij het bezuinigen op energiekosten dat de thermostaat zover omlaag moet dat je meerdere truien aan moet, je amper nog normaal kan douchen en je nooit meer een lamp kan laten branden. Het is echter lang niet zo erg afzien als je denkt. Met onderstaande tips kom je al een heel eind en mooi meegenomen; het is nog goed voor het milieu ook!

1. Kleine stapjes

Je hoeft niet meteen grootse veranderingen door te voeren. Met kleine stapjes om mee te beginnen, kom je al een heel eind. Wil je hier meteen mee beginnen? Succes! Het is sowieso al een stap in de goede richting dat je hier überhaupt over nadenkt

2. Lampen uitzetten

Het gebeurt vaak genoeg dat er lampen onnodig branden in het huis. Zeker als je met meerdere personen in een huishouden samenleeft, is er altijd wel iemand die de lampen (standaard) laat branden. Als je dit iedereen in huis kan aanleren, door de lampen uit te doen als je er geen gebruik van maakt, dan is de eerste stap gezet. 

3. Maak gebruik van stekkerdozen

Er zijn nog veel apparaten die standaard in het stopcontact zitten, maar die je eigenlijk helemaal niet vaak op een dag gebruikt. Sluipverbruik is de naam voor apparaten die ook in standby modus nog stroom verbruiken. Zonde! Maak gebruik van stekkerdozen, dan kun je met 1 schakelaar meerdere apparaten in één keer uitschakelen. 

4. Slimme thermostaat

Je verwarmingskosten nemen een groot deel van je (hoge) energiekosten voor hun rekening. Met een slimme thermostaat kun je best nog besparen op je gasrekening. Een slimme thermostaat kun je programmeren en zo instellen dat de thermostaat aangaat op momenten dat je wil dat er verwarmd wordt en uitgaat of op lagere temperatuur gaat als je gaat slapen bijvoorbeeld of niet thuis bent. En je hebt inzicht op je verbruik. Je kunt ook kijken op IkVergelijkOnline.nl voor meer informatie over de beste deals voor jouw energiecontract. Kies bijvoorbeeld voor een energieleverancier waarbij je een gratis slimme thermostaat krijgt. Met een kleine moeite en deze tips, kom je toch best een heel eind!

5. Isoleer je woning

Warmteverlies door slechte isolatie is echt zonde van het geld. Zelfs deels je huis isoleren kan al energiebesparend werken. Dingen die je zelf kunt doen zijn bijvoorbeeld spleten en kieren dicht maken. Je kunt tochtstrips aanbrengen bij ramen en deuren. Voorbeelden van isolatie zijn vloer- en bodemisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en isolerend glas. Je kunt ook radiatorfolie gebruiken. Dit plak je achter je radiator, tussen de radiator en de muur in. Dit zorgt ervoor dat niet alle warmte meteen de muur ingaat, maar juist opstijgt.

Voor meer informatie en inspiratie over wonen, kijk hier