Wil je écht genieten van je tuin? Zorg er dan voor dat hij onderhoudsvriendelijk is. Je kunt dan, wanneer de zon begint te schijnen, direct een tuinstoel neerzetten en genieten. Dit is anders dan wanneer je eerst nog het gras moet maaien, onkruid moet verwijderen en de vijver schoonmaken. In dit blogartikel geven we je dan ook vijf tips die je helpen bij het maken van een onderhoudsvriendelijke tuin.

Tip 1: Je beplanting slim kiezen

Het grootste gedeelte van de tuin bestaat natuurlijk uit beplanting. Als je deze slim kiest, komt er ook minder werk aan te pas. Gebruik bijvoorbeeld een klimop als heg, en als bloemen hortensia’s. Eventueel kun je ook potjes opvullen met nepplanten. De klimop is altijd groen en zal ook uit zichzelf groeien. De hortensia’s komen jaarlijks gewoon terug. Nepplanten zien er natuurlijk altijd goed uit, zo niet, dan vervang je ze erg gemakkelijk met nieuwe nepplanten. Planten die meer verzorging dienen te krijgen, zijn eenjarige planten. Deze zullen jaarlijks vervangen moeten worden. Ook bladverliezende bomen of struiken kunnen erg veel werk veroorzaken. Dit werk zal vooral richting de herfst komen. In een onderhoudsvriendelijke tuin worden eenjarige planten niet toegepast.

Tip 2: Kunstgras in je tuin

Gras heeft op zich al een onderhoudsarm bestaan. Dit kun je echter nog verder uitbreiden door er kunstgras van te maken. Dit hoef je namelijk nooit te maaien, zal ook geen onkruid laten groeien en ziet er daarnaast altijd perfect groen uit. Kunstgras is hierdoor qua prijs voordeliger dan echt gras en biedt dan ook veel meer plezier mogelijkheden. Wat tegenwoordig ook nog een bijkomend voordeel is; je ziet het verschil met echt gras nauwelijks. Kunstgras is dus perfect voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Tip 3: Een vijver aanleggen

Het kan erg veel werk zijn om een vijver aan te leggen. Het is veelal dan ook niet in een onderhoudsvrije tuin te vinden. Mocht je nu toch een vijver willen is het belangrijk dat je goed nadenkt over de vissen, planten en systemen die je kiest voor de vijver. In een vijver kunnen namelijk snel algen komen. Er zijn verschillende vissen en planten die deze algen tegen zullen gaan. Hierdoor hoef je niet zelf de vijver schoon te gaan maken en zal je een meer onderhoudsvrije tuin hebben lees meer vis tips.

Tip 4: Het gebruik van een sproeisysteem

Het is erg verstandig om je tuin te sproeien als het erg warm is. Zorg er voor een onderhoudsvriendelijke tuin voor dat je een sproeisysteem aanlegt. Je hoeft dan enkel de tuinslang te koppelen en de hele tuin wordt gesproeid. Zorg er wel voor dat de sproeikoppen goed liggen en er voldoende afstand bestaat. Staat je sproeisysteem in de tuin gemonteerd? Zorg er dan voor dat hij niet te ver boven het gras uitsteekt. Je wilt immers niet dat je het sproeisysteem kapot maait.

Tip 5: Onderhoudsvriendelijke bestrating

Heb je bestrating nodig voor de tuin? Kies voor een variant die onderhoudsvriendelijk is. Zo kun je tegels of grind combineren met worteldoek. Eventueel kun je perken en randjes voorzien van houtsnippers of boomschors. Deze zullen het onkruid tegen houden.
Heb je graag een vlonder? Kies voor composiet; dit is niet glad en zal ook veel minder snel verkleuren.