De warmtepomp komt steeds vaker voorbij als oplossing voor gasloos verwarmen. Zeker gezien de stijgende gasprijzen is het ook goed om te overwegen of dit een oplossing voor jouw woning kan zijn. En om je te helpen bij de overweging geven we in dit artikel de antwoorden op vijf veelgestelde vragen over de warmtepomp.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp zet energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem om in energie voor het verwarmen van je woning en/of het verwarmen van tapwater. Dit is mogelijk doordat in de warmtepomp een vloeistof (koudemiddel) door de compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper circuleert. Daarvoor is slechts een beperkte hoeveelheid stroom nodig.
Wat is een hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp komt ook steeds vaker voorbij als oplossing om te besparen op je energiekosten. Deze warmtepomp kan samenwerken met je cv-ketel. In deze combinatie zorgt de warmtepomp voor het grootste deel voor het verwarmen van je woning en wanneer het nodig is springt je cv-ketel bij. En je cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van water. Ideaal als je cv-ketel nog goed is, maar je al wel wilt besparen op je energiekosten.
Wat kost een warmtepomp?
Hoeveel een warmtepomp kost, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort warmtepomp, het vermogen van de warmtepomp en het rendement ervan. Ook de installatie van de warmtepomp brengt kosten met zich mee. Maar uiteindelijk is het een investering die zich met verschillende voordelen laat terugbetalen.
Kan een warmtepomp ook koelen?
Er zijn verschillende warmtepompen die ook in de zomer kunnen zorgen voor een aangenaam klimaat in je woning, zodat je geen airconditioning nodig hebt. Hoe dit werkt, is afhankelijk van het type warmtepomp. Zo keert een lucht/water warmtepomp de werking van een warmtepomp om en met een water/water warmtepomp wordt het water in het cv-systeem met behulp van het koude water uit de bodembron afgekoeld.
Welke warmtepomp kan ik het beste kiezen?
Voor het antwoord op deze vraag heb je het advies van een installateur nodig. Deze kan jouw woning en comfortwensen beoordelen en op basis daarvan aangeven welke warmtepomp het beste rendement oplevert in jouw woning zodat je lekker warm in je woonkamer kunt zitten.
Met behulp van de antwoorden op bovenstaande vragen kom je in ieder geval al meer beslagen ten ijs als je een warmtepomp overweegt.