Planten zijn een hele goede aanvulling in huis, als je het mij vraagt. Niet alleen geeft het je huis meer sfeer, letterlijk wat meer ‘groen’ en wat natuurlijks, het is ook nog eens hartstikke gezond! Ze verbeteren namelijk de kwaliteit van de lucht die je inademt. Sommige planten zijn hier nog beter in dan anderen. Een van de planten die in de top 10 staat van planten die zorgen voor een schonere lucht, is de krulvaren. In dit artikel laten we je met hulp van Kwekerij de Groot kennismaken met de varens én geven we wat tips voor de verzorging ervan. 

De varenfamilie

De varenfamilie bestaat uit een grote groep planten met verschillende soorten. Varens zijn redelijk makkelijk in gebruik en ze zuiveren de lucht wat voor een goede luchtvochtigheid zorgt. Varens vormen een zeer oude plantengroep waarvan het bekend is dat er fossielen zijn gevonden die 390 miljoen jaar oud zijn. Kwekerij de Groot vertelt wat meer over ze.

Het uiterlijk

Varens zijn er in verschillende soorten. De bladeren kunnen wel een meter lang worden, als hangplant geef je dat blad dan ook de ruimte. Er zit ook veel variatie in de bladkleur, deze varieert van lichtgroen, zilvergrijs tot donkergroen en van roodachtig tot brons. Ook in de bladvormen zitten veel verschillen, van helemaal gesloten bladeren tot diep ingesneden soorten, zelfs de hardheid kan hierin verschillen.

Luchtzuiverende functie

Aan het begin van dit artikel spraken we al over de luchtzuiverende functie van de plant. Maar hoe zit dat precies? Varens in het wild groeien voornamelijk in gebieden waar veel vocht in de lucht zit. Deze leefwijze neemt de plant mee naar jouw woonkamer. Dat is dus ook hartstikke prettig voor binnen, want de plant geeft daardoor ook veel vocht vrij. Doordat deze planten zorgen voor een goede luchtvochtigheid binnen vermindert dat klachten zoals hoofdpijn en een droge huid. Varens worden om deze reden ook vaak voor op de werkvloer gebruikt.

Verzorging van de varens

  • Varens hebben direct daglicht nodig en vinden het niet erg om in een wat warmere ruimte te staan. Hierom zetten mensen ze ook vaak weg in badkamers en keukens. Laat ze nooit staan in ruimtes die kouder zijn dan 15 C°.
  • Omdat de planten voor een goede luchtvochtigheid zorgen hebben ze ook veel vocht nodig. Probeer altijd de potgrond goed vochtig te houden en laat de kluit niet uitdrogen, probeer geen water te geven in het hart van de plant.
  • Sproei regelmatig te plant met een plantenspuit en geef ook meerdere keren per maand wat plantenvoeding.
  • De varens vinden het het fijnst om op een lichte plaats te staan, houd ze wel uit direct zonlicht. Zo kun je langer van deze planten genieten.
  • Het voorjaar, voornamelijk maart, is de perfecte tijd om een varen te verpotten als hij te groot wordt voor de pot waarin hij staat.

Wintergroene varens

Ook voor in de tuin zijn er veel varens met verschillende structuren, vormen en kleuren. Deze groeien bij voorkeur op een goed doorlatende grond en op schaduwplekken in de tuin. Ze zijn zeer geschikt als decoratieve bodembedekker, zoals tussen stenen rondom uw vijver.