Tijdens ons leven is het zo dat we als mensen steevast bezig zijn met het verzamelen van bepaalde inboedel. We staan er vaak misschien niet bij stil, maar vanaf een zeker ogenblik gaat deze inboedel een meer dan behoorlijke waarde vertegenwoordigen. Het spreekt voor zich dat je er graag voor zal willen zorgen dat die waarde op een bepaalde manier kan worden beschermd. Het laatste wat je namelijk wil is dat je plots de volledige waarde van je inboedel (letterlijk) in rook ziet opgaan. Het afsluiten van een inboedelverzekering kan je gelukkig helpen om dat risico in te dekken. Zou jij graag meer te weten willen komen over de dekkingen die worden aangeboden door deze verzekering? Je komt er alles over te weten door middel van de informatie die je aantreft hier op deze pagina.
Wat is de inboedelverzekering?
In principe geldt voor je woning dat je (kort door de bocht gezien) twee verschillende soorten woningverzekeringen kan afsluiten. In eerste instantie is er de opstalverzekering. Het betreft hier een verzekering waarbij alles wordt verzekerd wat aan de constructie van de woning vastzit. Ook de constructie zelf is hier uiteraard in inbegrepen. Dat geldt niet voor alle loszittende spullen waarover je beschikt. Deze loszittende spullen vallen onder de noemer van de inboedel waardoor ze moeten worden verzekerd door de inboedelverzekering. Ben jij iemand die een woning huurt en ben je dus met andere woorden zelf geen eigenaar van het vastgoed? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat jij je helemaal geen zorgen hoeft te maken over het afsluiten van een opstalverzekering. Alleen de inboedelverzekering is dan een verzekering die op z’n minst sterk zou moeten worden overwogen.
Is de inboedelverzekering afsluiten verplicht?
Sinds jaar en dag kan er worden vastgesteld dat de inboedelverzekering één van de populairste verzekeringen is die er op de markt zijn terug te vinden. Het feit dat zoveel mensen er voor kiezen om deze verzekering af te sluiten kan er voor zorgen dat velen zich beginnen afvragen of ze mogelijks niet wettelijk is verplicht. Dat is niet zo. Je kan dus met andere woorden altijd voor jezelf beslissen of je er voor kiest om dit type van verzekering af te sluiten of niet. Dit gezegd hebbende kunnen we alleen maar benadrukken dat deze verzekering je toch kan beschermen tegen een groot waardeverlies. Dat waardeverlies kan het gevolg zijn van verschillende soorten schadegevallen.
We staan er vaak niet of in ieder geval veel te weinig bij stil, maar de inboedel waarover we beschikken kenmerkt zich door een behoorlijk stevige waarde. Tijdens ons leven kiezen we er stelselmatig voor om nieuwe spullen aan te kopen. Dit zorgt er voor dat de waarde van onze inboedel eigenlijk alleen maar steeds meer toeneemt. Indien je er dan niet voor zou kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten kan dat als gevolg hebben dat je bij een eventueel schadegeval in één klap alles kwijt bent. Je verliest bovendien niet alleen je vertrouwde inboedel, daarnaast moet je ook nog eens terug nieuwe kosten om nieuwe spullen aan te kopen. Twee keer verlies dus!
Waar moet je allemaal rekening mee houden?
Op het moment dat je ook een verzekering voor je inboedel wenst af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat er met een behoorlijk aantal zaken rekening moet worden gehouden. Allereerst zal je tot de conclusie komen dat we een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten:
- De extra uitgebreide inboedelverzekering;
- De allrisk inboedelverzekering;
Voor de extra uitgebreide inboedelverzekering geldt eigenlijk reeds dat ze je voorziet van een degelijke hoeveelheid aan dekkingen. Schade die wordt veroorzaakt in heel wat verschillende situaties is dan ook gewoon verzekerd. Enkele voorbeelden van dergelijke schadegevallen zijn:
- Schade veroorzaakt door een brand of een blikseminslag;
- Waterschade waarmee je wordt geconfronteerd;
- Schade die het gevolg is van bijvoorbeeld een diefstal of een inbraak;
- Eventuele bedorven als gevolg van een tijdelijke stroomstoring;
De bovenstaande dekkingen zijn dus reeds behoorlijk uitgebreid. Het kan echter altijd nog beter. Wat namelijk bovendien ook te denken van de allrisk inboedelverzekering? Het gaat hierbij om een verzekering die je kan afsluiten voor je inboedel waarbij ook de zelf veroorzaakte schade wordt verzekerd. Let wel op, het betreft hier natuurlijk altijd schade die niet met opzet is veroorzaakt. Opzettelijk veroorzaakte schade wordt in de praktijk nooit verzekerd door de verzekering.
Goedkoop een inboedelverzekering afsluiten, waar let je op?
Op zich hoeven de kosten van een inboedelverzekering helemaal niet zo hoog te liggen. Dit gezegd hebbende is het zo dat ze wel hoger kunnen uitvallen naargelang de globale waarde die je inboedel vertegenwoordigt. Gelukkig zijn er ook verschillende acties die je kan ondernemen om de kostprijs van je inboedelverzekering binnen de perken te houden. Om welke zaken het hierbij dan precies gaat laten we je bijzonder groot ontdekken middels de onderstaande informatie.
Diks verzekeringen | Vergelijken, verzekeren, ontzorgen.
1.) Welk soort inboedelverzekering moet je afsluiten?
Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven bestaan er verschillende soorten inboedelverzekeringen. Het merendeel van de mensen zullen wellicht voldoende hebben aan de extra uitgebreide inboedelverzekering. Voor een deel van de mensen geldt echter dat ze toch liever zullen kijken in de richting van de allrisk variant. Deze laatste brengt zeker een interessante meerwaarde met zich mee, maar de kosten zijn er wel een stuk hoger bij gelegen. Bedenk jezelf dus altijd of de allrisk dekking deze extra meerprijs wel daadwerkelijk waard is of niet.
2.) Let goed op de verzekerde waarde van de inboedel
Naast het type inboedelverzekering die je gaat afsluiten dien je ook aandacht te besteden aan de waarde waarvoor je, je inboedel laat verzekeren. Veel mensen sluiten een inboedelverzekering af met een verzekerde waarde die vele malen hoger ligt dan de werkelijke waarde waar hun inboedel over beschikt. Dat is natuurlijk helemaal niet interessant. Dit zorgt er alleen maar voor dat de verzekeringspremie duurder uitvalt terwijl je weet dat je bij een schadegeval toch nooit de maximale waarde van de verzekering zal kunnen (of moeten) aanspreken. Beschik je over bepaalde stukken in je inboedel zoals bijvoorbeeld kunst en / of antiek die je graag tegen de dagwaarde wil laten verzekeren? Dan zal je daarvoor wellicht een extra dekking aan je polis moeten toevoegen. Wacht dan ook niet met de inboedelverzekering vergelijken.
Kijk voor meer informatie op: https://www.hierisalleswonen.nl