Er hoeft niet eens heel veel op het spel te staan; jouw gasten moeten in de watten worden gelegd. Punt. Hoe je dat voor elkaar krijgt, is jouw zaak.

Maar wees niet gerust; we laten je echt niet aan je lot over, hoor! Anders zou dit immers wel een héél kort artikel zijn. Nee, want wij hebben dan wel geen idee wat voor mensen je precies over de vloer krijgt, er zijn een aantal universele voorwaarden die gelden voor alle bezoek. Zeker wanneer er mensen blijven eten en jij verantwoordelijk bent voor het diner. En tevens voor de traditionele thee en koffie na, natuurlijk!

Zo zul je ervoor willen waken dat iedereen iets te eten krijgt waarvan ze zeker weten zullen genieten. Het wordt moeilijk om in de hoofden van al die mensen te kijken. Dat hoef je dan ook helemaal niet te doen! Wat ze wel en niet willen krijg je immers wel van hen zelf te horen. Lees dan ook verder om erachter te komen hoe je rekening houdt met je visite.

Voorkeuren

Hartstikke leuk, dat je je gasten verrast met een heerlijk zeebanket, vleesbuffet of een verfrissende notensalade. Maar wat nu als een groot deel van je gasten geen vis lust, vegetarisch is of last heeft van een notenallergie? Dan heb je al die moeite helemaal voor noppes gedaan!

Dergelijke rampen – klinkt wellicht overdreven maar onderschat dergelijke situaties niet – zijn gelukkig eenvoudig te voorkomen. Ga simpelweg al je beoogde gasten bij langs en vraag ze wat hun dieetwensen zijn! Dan is het helemaal aan jou om je menu hier volledig op aan te passen of uitzonderingen te maken voor mensen met afwijkende regels en voorkeuren. Je garandeert in ieder geval je bezoekers én jezelf dat het succes van jullie avond niet van het eten afhankelijk is. Althans, dat zou niet zo moeten zijn. Er kan dan nog van alles misgaan maar laten we je vooral geen druk opleggen of zenuwachtig maken.

Koffie en thee na

Heb jij één of meerdere producten van Bodum in huis? Daarmee kun je namelijk flink scoren bij je publiek! Want een automaat in huis hebben die lekkere koffie kan maken is leuk, hoor. Er zit dan alleen geen liefde in.Dat is anders wanneer je een percolator, cafetière of oude vertrouwde theepot gebruikt om je warme dranken mee te serveren. Het geeft echt iets extra’s wanneer je gasten kunnen zien, ruiken én proeven dat je zelf je bonen hebt gemalen, eventueel kruiden melanges hebt samengesteld en die vervolgens in een zalige thee of koffie hebt verwerkt. Nu nog een heerlijke zelfgebakken taart of cake op tafel en niemand heeft nog zin om weg te gaan!