Heb je kalkaanslag? Of ben je bang last te krijgen van hard water? Dan is het goed om hier even stil bij te staan, want je krijgt zonder het in de gaten te hebben snel te maken met hard water. Hieronder lees je de belangrijke ins & outs over hard water.

Wat houdt hard water in?

Hard water is water waar veel kalk, een samenstelling van calcium en magnesium, in zit. Het water wordt uit de bodem gewonnen. In de Nederlandse bodem zit kalk. Dit komt omdat Nederland een tijd geleden in de zee lag. De zeedieren zorgden voor het kalk in het water.

Kalk an sich levert vaak geen problemen op. De natuur heeft meestal geen last van kalk. Wanneer kalk echter uit de kraan komt ontstaat er vaak ongemakken. Zo krijgt je badkamer en kraan te maken met kalkaanslag.

De ophoping van kalk moet je regelmatig reinigen. Wanneer je bijvoorbeeld de vaatwasser gebruikt zorgt veel kalk voor een verlies aan energie. Je bent hierdoor eerder geneigd om de vaatwasser langer aan te laten staan, wat schadelijk is voor het milieu.

Wat kun je doen tegen hard water?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Kies ten eerste voor een waterfilter. Een waterfilter haalt chemische deeltjes uit je water .Gebruik tevens een waterfilterkan. Handig voor als je bijvoorbeeld water wilt filteren, voordat je het gaat drinken.

Wanneer heb je hard water?

Er is een simpel trucje om te meten of je hard water hebt. Tap eerst in een flesje water af. Gebruik hiervoor maximaal 20 milliliter. Vervolgens voeg je een klein beetje groene zeep toe. Controleer nu of het water voldoende schuimt. Is dat het geval? Dan heb je zacht water.

Verder heb je teststrips om de hardheid te bepalen. Breng de strip enkele seconden onder water. Je zal zien dat de strip gaat verkleuren. Met een maatstaaf meet je vervolgens de hardheid van het water. In Nederland gebruiken wij de maatstaaf ‘Fahrenheit’. Van 8 dH (Fahrenheit) is je water hard en is het raadzaam om een waterontharder van Watts te bestellen. Met bijvoorbeeld Oneflow van Watts is de kans groot dat je water snel gaat stromen. Ook Digisoft heeft een aantal goede waterontharders. Bekijk voor hoeveel huishoudens een waterontharder geschikt is, of de waterontharder online minimaal 4 sterren scoort en of de webshop goed scoort. Zo heb je bijna de garantie op een goede aankoop!

Is hard water gezond?

Voor je lichaam is hard water niet goed. Hard water zorgt voor een droge huid. Met name als je een hete douche gebruikt verlies je snel je vocht.

Mensen met eczeem hebben zeker baat bij een waterontkalker. Bij deze mensen is namelijk de afweer van de huid een stuk minder, waardoor de huid snel vocht verliest. Heet water uit de douche maakt je huid nog een stukje droger. In dat geval helpt een waterontkalker om dit proces te verminderen.

Hopelijk heb je meer informatie gekregen bij het voorkomen van kalkaanslag en weet je nu wanneer je hard water hebt. Wie kan er eigenlijk zonder zacht water?