Bomen in je tuin zijn prachtig. Ze zien er niet alleen heel mooi uit, maar hebben ook een belangrijke functie. Zo is het een goede plek voor diertjes, draagt het bij aan de schaduw in de tuin en zorgt het voor schonere lucht. Je wilt de bomen in je tuin dan ook graag behouden, maar daar hebben ze wel enige verzorging voor nodig. In dit artikel vertel ik je wat je moet weten over de verzorging van de bomen in jouw tuin.

Ook bomen hebben water nodig

Misschien denk je dat de bomen in je tuin voldoende water krijgen door de regenval, maar niets is minder waar. Ook je bomen hebben af en toe wat extra water nodig. Als het lang warm en droog is, heeft een boom extra water nodig en ook wanneer de boom vol in de zon staat kan deze extra water gebruiken. Wanneer je wilt weten of je boom water kan gebruiken, dan kun je het volgende trucje toepassen: Graaf een gat van ongeveer 15 centimeter naast de stam en kijk of deze aarde droog is. Is dit het geval? Dan kan je boom wat extra water gebruiken. 

Kom je er niet uit, dan kun je altijd een boomverzorgingsbedrijf inschakelen om de boomverzorging te verzorgen. 

De boom bemesten

Over het algemeen zorgen bomen zelf heel goed voor de bemesting, maar soms kunnen ze hierbij wat hulp gebruiken. Gevallen bladeren worden in veel gevallen namelijk weggehaald, terwijl deze juist bijdragen aan de natuurlijke bemesting. Haal jij structureel de bladeren weg, dan zul je de boom eens in de zoveel tijd moeten bemesten om ervoor te zorgen dat de boom extra sterk en gezond wordt. Dit kun je doen met kunstmest, maar ook met organische mest, compost of kalk. Kijk goed naar waar je boom behoefte aan heeft en handel op basis daarvan. 

Snoeien, snoeien en nog meer snoeien

Wanneer je de bomen in je tuin gewoon laat groeien, dan kan het zijn dat deze een overschot aan takken krijgt. De takken kunnen hierdoor niet goed groeien en worden minder sterk. Het gevolg is dat de takken afsterven of vallen bij het minste windvlaagje. Door je bomen regelmatig te snoeien, voorkom je dat de takken elkaar in de weg gaan zitten en kan de boom zich beter verder ontwikkelen. Hierdoor krijg je een gezonde boom en dat is natuurlijk wat je wilt.