Als je een nieuwe woning koopt, wil je er zeker van zijn dat er geen verborgen gebreken zijn of opeens torenhoge onverwachte kosten in rekening worden gebracht omdat er iets gemaakt moet worden. Daarom is het verstandig om, voordat je het koopcontract ondertekent, een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Een expert gaat dan door jouw toekomstige woning om te kijken of er bepaalde aspecten mis zijn. Tips om de bouwkundige keuring zo goed mogelijk te laten uitvoeren, vind je hieronder!

Schakel een ervaren inspecteur in

Bij binnenkomst van het huis van je dromen let je waarschijnlijk niet op alle details. Je bent helemaal in de wolken van de woning, dat vragen over bijvoorbeeld de staat van het huis of eventuele gebrekkigheden vergeten worden. Dit is zonde! Tijdens een rondleiding kun je veel vragen. Ga daarom, voor zover dat mogelijk is, nog eens bij het huis kijken, maar dan met een frisse en neutrale blik. Als het echt je droomhuis en je staat op het punt om het verkoopcontract te tekenen, moet je niet vergeten om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Zij bekijken het hele huis en wijzen jou op eventuele reparatiekosten. Zo krijg je een goed plaatje van de technische staat van de woning, maar ook hoeveel het eventueel zou gaan kosten.

Voeg het als ontbindende voorwaarde toe

Er bestaat een mogelijkheid om de uitkomst van de bouwkundige keuring bepalend te zijn of de verkoop wel of niet doorgaat. Vallen de kosten toch hoger uit dan een afgesproken bedrag, dan mag je afzien van de koop. Je moet dit wel goed van te voren vastleggen, zodat je achteraf geen problemen krijgt met de verkopende partij. Bovendien kun je de extra kosten gebruiken tijdens de onderhandelingen met de verkopers: wellicht wordt de prijs iets verlaagd. Altijd het proberen waard!

Niet verplicht, wel handig

Je bent niet verplicht om zo’n keuring uit te laten voeren. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het handig is. Zo kom je er namelijk achter of het huis verborgen gebreken heeft, wat het gaat kosten om dat te laten repareren en of het dan allemaal nog wel in je budget past. Het biedt dus eigenlijk alleen maar voordelen. Je moet er echter wel voor betalen. Om de keuring zo succesvol mogelijk te laten zijn, is het belangrijk om een betrouwbare onafhankelijke partij uit te kiezen, zoals www.keuringsdienstvoorwonen.nl. Zo weet je direct waar je aan toe bent en kun je dus betere keuzes maken!