De nachtmerrie van elk mens, ongeacht of je nu huurder bent of eigenaar van je eigen huis: brand! Nu zal je hoogstwaarschijnlijk verzekerd zijn tegen brandschade, maar dat is zo`n beetje de verzekering waar je liever geen gebruik van wilt maken. In dit artikel geven we je handige en noodzakelijke tips voor brandpreventie.

Tips voor brandpreventie

  • Zet de frituurpan uit na gebruik en vervang regelmatig het frituurvet

De meest voorkomende branden in huis worden veroorzaakt door frituurpannen die niet worden uitgezet of waarbij de vlam in de pan slaat door oud en reeds verbrand vet.

  • Voorkom kortsluiting

Op nummer twee van meest voorkomende brandoorzaken staat kortsluiting van defecte contactdozen, kabels of apparaten. Controleer regelmatig of jouw elektriciteitssnoeren nog intact zijn. Dit geldt eveneens voor contactdozen. Als je bij een ingang donkere plekken ziet wat op roest lijkt, is er al sprake van beginnende doorbranding. Voor het slapen gaan, trek je het beste al je stekkers uit je stopcontacten.

  • Op nummer drie staan huisbranden veroorzaakt door sigaretten

Sigaretten die niet goed uitgemaakt in de prullenbak worden gekieperd kunnen ongemerkt doorsmeulen tot je prullenbak vlam vat. Dikwijls gebeurt het ook dat iemand in slaap valt terwijl hij rookt en een brandende sigaret laat vallen. Regelmatig laten rokers ook een brandende sigaret achter op een brandbare plek wanneer ze even hun gedachten ergens anders bij hebben. Dat ene moment van onachtzaamheid kan voor een vuur genoeg zijn om over te gaan in een uitslaande brand.

Hoe detecteer je zo snel mogelijk brand

Ondanks alle voorzorgmaatregelen die je neemt, kan je toch met brand in huis te maken krijgen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Om met een gerust gevoel ’s avonds naar bed te gaan, zijn er meerdere effectieve brandpreventie accessoires die bij een beginnende brand alarm slaan zoals rookmelders.

Als je wordt gewekt door je rookmelder, zorg dan dat je ook vuur dovende zaken in huis hebt zoals een brandblusser en/of een branddeken.

Rookmelder

Rookmelders worden tegenwoordig vaak standaard in nieuwe huizen opgeleverd. Als je nog geen rookmelder in huis hebt, zorg dan dat je ze in huis haalt. Rookmelders zijn niet duur en eenvoudig te installeren.

De overlijdensoorzaak bij brand in huis is 9 van de 10 keer verstikking. Hoe gek het ook klinkt, in je slaap word je doorgaans niet wakker van de rooklucht. Daarom zijn rookmelders misschien wel de beste uitvinding sinds gesneden brood te noemen.

Bij Brandpreventiewinkel.nl kan je eenvoudig rookmelders bestellen. Wij adviseren je om voor elke verdieping één aan te schaffen plus één extra voor de keuken en de plek zoals een (aanbouw)schuur waar een frituurpan staat.

Brandblusser of branddeken

Op tijd een brand ontdekken is één ding. Het accuraat blussen een tweede. Als je je afvraagt of je nu een branddeken in huis moet halen of een brandblusser, adviseren wij jou om beide in huis te halen.

Wanneer de vlam in de (frituur)pan slaat, gebruik je het beste een branddeken. Het voorkomt dat je brandend vet uit de pan spuit en het vuur verspreid. Daarbij heb je na het blussen minder schoonmaakwerk.

Als de brand al wat groter is, dan zijn brandblussers beter geschikt voor het doven van vuur. Eenvoudig brandblussers bestellen doe je bij Brandpreventiewinkel.nl

We hopen dat je nooit gebruikt hoeft te maken van de beschreven brandpreventiematerialen, maar we zien graag dat je ze zo snel mogelijk in huis haalt.