Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een brand in je eigen huis een van de engste dingen is die je kan overkomen dat gun je niemand toe. Je eigen huis, is je thuis en dat is een plek waar je je veilig wilt voelen.

Dat gevoel van veiligheid heb ik wellicht voor de rest van mijn leven gedeeltelijk verloren. Om die reden besteed ik hier veel aandacht aan, aan het brandveiliger maken van het huis. Ik zal in dit artikel een aantal tips en adviezen delen omtrent het naar een hoger platform tillen van de brandbeveiliging van jouw huis.

Brandveiligheid bewustzijn

In de eerste plaats, is het meest belangrijk om de mate van bewustzijn omtrent brandveiligheid te verhogen bij jezelf en je naasten. Dit kun je doen door regelmatig brandveiligheid literatuur door te nemen. Raadpleeg bijvoorbeeld eens deze brandbeveiliging website. Er wordt op het internet hier in Nederland veel goede gratis brandveiligheid informatie verspreid en daar moet je vooral je voordeel mee doen. Zou zonde zijn om het te laten liggen. Ook kun je YouTube raadplegen omtrent presentaties over dit onderwerp en nog nuttiger demonstraties hoe je je woning beter kunt beveiligen tegen de vernietigende gevolgen van brand.

Preventie

Het liefste wil je een brand te allen tijde voorkomen. Nooit brand. Hoewel je nooit het risico op brand naar nul kan terugbrengen, kan je het wel terugbrengen tot bijna verwaarloosbare niveaus. Een van de manieren om brandpreventie door te voeren is brandvertragend impregneren. Dit houdt in dat je meubelen en decoratie doet voorzien van een vloeistof die ervoor zorgt dat het betreffende materiaal minder vatbaar is voor brand en vooral dat de brand zich minder snel kan verspreiden. Een paar secondes kan een wereld van verschil maken wanneer het aankomt op brand.

Bestrijding

Er zijn meerdere bestrijdingsmiddelen die te overwegen zijn om te laten plaatsen of installeren in een woning of pand. Voor de hand ligt natuurlijk een brandblusser. Een ding dat veel mensen uit het oog verliezen is dat deze ook wel gecontroleerd dienen te worden na de aanschaf. Indien dit niet het geval is dan kun je voor nare verassingen komen te staan wanneer de brand eenmaal is uitgebroken. In grotere gebouwen en panden zijn brandslanghaspels ook zeer het overwegen waard. Wist je verder dat er in gebouwen hoger dan 20 meter of gebouwen lastig bereikbaar voor de Brandweer ook een droge blusleiding aanwezig moet zijn? Een droge blusleiding is een leiding die droog is, dat wil zeggen er stroomt hier normaliter geen water doorheen. De brandweer sluit hier haar brandslangen aan en dit vergemakkelijkt de taak van het blussen van de brand.

In particuliere huizen is doorgaans alleen sprake van reguliere brandblussers. Enfin controleer deze ieder jaar. Zorg dat de instructies nog goed te lezen zijn en dat de brandblusser op een handige plek staat dat je er direct bij kan. Een brandblusser wordt ongeveer tien jaar oud. Wil zeggen iedere tien jaar wil je een gloednieuwe brandblusser kopen idealiter. Dat ben je niet verplicht aan de overheid, maar wellicht wel aan je eigen veiligheid.

Meer woontips? Klik hier.