De EU heeft sinds 2012 de maatregel ingevoerd om gloeilampen uit te bannen om de CO2-uitstoot te verminderen. De ouderwetse gloeilampen vreten namelijk enorm veel stroom en leveren weinig rendement. Door de hoge stroom consumptie zijn gloeilampen slecht voor het milieu. Je zou denken dat een gloeilamp doet wat hij moet doen, namelijk licht geven. In procenten geven gloeilampen ongeveer 5% tot 10% van wat ze gebruiken. De overige 90 procent zijn dus volledig “nutteloos”. LED lampen zijn nu helemaal van deze tijd!

Spaarlampen zijn de opvolgers van gloeilampen

Nu de gloeilampen niet meer verkocht mogen worden moeten we op zoek naar een alternatief. Na een beetje speurwerk kom je al gauw tot de ontdekking dat je een tweetal keuzes hebt. LED lampen of spaarlampen. Spaarlampen geven een gemiddeld rendement van zo’n 40 procent. Als je dit vergelijkt met gloeilampen dan is dit een aanzienlijk verschil. Door het lagere stroomverbruik van een spaarlamp is hij direct interessant om aan te schaffen. De techniek die hiervoor gebruikt wordt kun je vergelijken met die van een TL lamp. Maar ook spaarlampen hebben hun minpunten. Zo duurt het langer dan een minuut voordat de lamp op volledige sterkte is.

LED lampen zijn van deze tijd

De afgelopen jaren maakt dit type verlichting een echte opmars. We schroeven al onze ouderwetse gloeilampen eruit en vervangen ze voor LED varianten. LED verlichting is namelijk enorm energiezuinig, overal toepasbaar en verkrijgbaar met miljoenen kleur combinaties. Zo kun je met LED verlichting een knusse sfeer creëeren, maar ook een gaaf industrieel interieur. We kunnen wel stellen dat LED het nummer 1 verlichtingstype is van dit moment. Door het grote assortiment aan LED producten is er voor iedereen wel een geschikte lamp te vinden. LED lampen zorgen voor licht door het combineren van een heleboel kleine led pixels. Het samenvoegen van al deze kleine lampjes zorgt voor een krachtige lichtbundel. Als je een losse led strip eens goed bekijkt zie je alle kleine led pixels wel zitten.

Welk merk LED lamp moet je kiezen?

Vroeger had je een klein aantal merken die meededen in de lichtindustrie. Dit waren Osram en Philips, maar doordat LED verlichting zo enorm populair is komen er steeds meer fabrikanten op de markt. Dit neemt niet weg dat Philips nog steeds een van de populairdere merken is in deze branche. Hun nieuwste verlichtingssysteem, genaamd Philips Hue, is zo innoverend dat het weer bijzonder is. De lampen zijn namelijk met je smartphone te bedienen, zelfs buitenhuis. Alle lichtbronnen zijn volledig LED en van 0 tot 100 procent dimbaar. Hue van Philips is vooruitstrevend en werkt samen met allerlei andere smarthome toepassingen. Als je wilt investeren in de toekomst, dan is dit waarschijnlijk het product wat aansluit bij al jouw wensen.