Je kunt een huis volledig zelf bouwen, een huis volledig laten bouwen op basis van ontwerpen van andere partijen, maar ook een middenweg kiezen: de cascowoning. Bij een cascowoning levert een bouwbedrijf een wind- en waterdicht huis af, dat je vervolgens zelf kunt aftimmeren en inrichten. Het is een bouwmethode en ook een type woning dat vanzelfsprekend goedkoper dan een woning die volledig afgewerkt wordt door een bouwbedrijf en biedt bovendien ruimte voor eigen inbreng, omdat je zelf de afwerking doet.

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje. 

Voordelen van een cascowoning

Een cascowoning wordt gebouwd op basis van een ontwerp dat je zelf kunt uitkiezen, waarbij in principe de ruimtes al vastliggen en het bouwbedrijf de woning volledig wind- en waterdicht maakt.

In veel gevallen is een cascowoning deels vooraf gefabriceerd, waardoor de woning binnen een paar dagen gebouwd en opgeleverd kan worden door het bouwbedrijf: een unieke snelheid die je niet snel vindt bij grotere nieuwbouwprojecten.

Een voordeel is dat je zelf de afwerking doet. Hierdoor krijg je erg veel vrijheid om je eigen stijl en smaak toe te passen. Hoewel dit type woning doorgaans op basis van een standaard ontwerp is dat je uitkiest, krijg je zo alsnog erg veel vrijheid om de woning te personaliseren en een unieke thuis te maken. Natuurlijk is het huis stylen volledig aan jou! 

Nadelen van een cascowoning

Het voordeel van deze bouwmethode , namelijk het zelf afwerken van de woning, kan ook een nadeel zijn. Vanzelfsprekend moet je vrij handig zijn om de woning volledig en correct af te werken, hoewel je er ook voor kunt kiezen om dit eveneens uit te besteden.

In de meeste gevallen moet je bij een cascowoning de volgende zaken zelf verrichten:

  • Aftimmeren
  • Schilderen
  • Stucwerk
  • Sanitair
  • Tegelwerk
  • Trappen
  • Binnenwerk
  • Binnendeurkozijnen

Hoewel je woning binnen enkele dagen opgeleverd kan worden, heeft de afwerking veel tijd nodig. Bovendien heb je het risico dat de kosten onvoorzien toch hoog oplopen. Het is dus goed om te weten waar je aan begint, voordat je de definitieve keuze maakt voor een cascowoning. Een bouwbedrijf kan hier goed bij adviseren op basis van jarenlange ervaring.