Voor het creëren van een gezond klimaat in huis dient er goed geventileerd te worden. Het regelmatig openen van een raam draagt uiteraard bij aan het verversen van de lucht in huis. Toch is dit niet voldoende. De huizen in Nederland zijn tegenwoordig goed geïsoleerd. Hierdoor is het extra van belang dat een woning goed geventileerd wordt. Wanneer dit niet gebeurt, blijft er te veel vuile lucht in huis hangen. Het gebrek aan schone lucht kan voor diverse gezondheidsklachten zorgen.

Gezondheidseffecten van (niet) ventileren

Het goed ventileren van jouw woning is van groot belang voor je gezondheid. Wanneer een woning niet goed wordt geventileerd, ontstaat er een ongezond klimaat. Dit ongezonde binnenklimaat kan resulteren in allerlei verschillende gezondheidsklachten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hoofdpijn en verkoudheidsklachten. Maar een ongezond klimaat in huis kan ook zorgen voor een verstoorde nachtrust. Daarnaast kun je ook allergieën ontwikkelen wanneer je langdurig kampt met een vervuilde lucht in huis. Dit zijn allemaal klachten waar je liever niet mee te maken wilt krijgen. Kies daarom voor een goede ventilatie van jouw woning. Door te investeren in een goed ventilatiesysteem investeer je namelijk in je gezondheid.

Diverse ventilatiesystemen

Er zijn diverse ventilatiesystemen op de markt die bijdragen aan een gezond klimaat in huis. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor mechanische ventilatie. Dit ventilatiesysteem wordt ook wel systeem C genoemd. Het betreft een veelvoorkomend systeem in Nederland. Dit is uiteraard niet voor niets. Dit systeem is praktisch en zorgt ervoor dat jouw huis altijd van schone lucht is voorzien. Naast het mechanische ventilatiesysteem is er ook nog een ander systeem op de markt. Het betreft een ventilatiesysteem dat werkt met warmteterugwinning. Dit houdt in dat de hoeveelheid binnenkomende lucht nagenoeg gelijk is aan de uitgaande lucht. Hierdoor gaat er nauwelijks energie verloren.

Duurzaam ventileren

Ventileren middels warmteterugwinning wordt ook wel balansventilatie genoemd. Deze term is goed te verklaren. De hoeveelheid inkomende schone lucht is bijna gelijk aan de uitgaande vervuilde lucht. Er is dus sprake van balans. Deze balans kan bewerkstelligt worden doordat de vervuilde lucht een functie vervult. De vervuilde warme lucht wordt namelijk gebruikt bij het verwarmen van de koude inkomende lucht. Deze manier van ventileren is dus met recht heel duurzaam te noemen. Maar welk systeem is nou écht goed? Mechanisch ventileren en ventileren middels warmteterugwinning zijn allebei effectieve ventilatievormen. Het maakt qua effectiviteit dus niet uit voor welk systeem je kiest. Allebei de systemen zullen jouw woning van een gezond klimaat voorzien. Voor welk ventilatiesysteem kies jij?