Voor een hellend dak heb je naast riet twee keuzes: dakpannen of dakshingles. Van deze worden dakpannen in Nederland veruit het meeste toegepast. Dit is niet zonder reden. Dakpannen hebben namelijk een ongekend lange levensduur van tot wel 70 jaar. De levensduur van dakshingles is tot 20 jaar. Toch zijn er verschillende redenen waarom je misschien beter voor dakshingles kan gaan, of zelfs waarom je voor dakshingles móet gaan. Laat je, voordat je een definitieve keuze maakt, goed adviseren door een professionele dakdekker. Dakwerk is een dakdekker in Amersfoort en omgeving die je hier graag mee helpt.
Dakpannen
Dakpannen zijn oersterk en daarom een veel gekozen dakbedekking voor hellende daken in Nederland. Pannen kunnen goed tegen regen, wind, warmte en kou en daarmee zijn ze erg geschikt voor het Nederlandse klimaat. Er zijn verschillende dakpannen: keramisch (klei), betonnen en stalen dakpannen. Keramische dakpannen hebben we een levensduur van ongeveer 70 jaar en stalen en betonnen dakpannen van ongeveer 40 jaar. Het enige nadeel van dakpannen is het gewicht, met name van keramische en betonnen dakpannen. Dit maakt dat het plaatsen van deze dakpannen op een houten onderconstructie (in plaats van beton) vaak niet mogelijk is. In dit geval kun je beter kiezen voor stalen dakpannen of dakshingles.
Dakshingles
Dakshingles zijn vaak gemaakt van bitumen. Door het lichtere gewicht ten opzichte van dakpannen zijn deze beter geschikt voor lichtere onderconstructies. Dit is dan ook de reden dat je dit type dakbedekking veel terugziet op tuinhuisjes en schuren. Dakshingles zijn voordeliger dan dakpannen, maar hebben ook een veel korte levensduur. Ze zijn simpelweg kwetsbaarder in wind en regen waardoor dakshingles eerder zullen lekken. Een ander verschil tussen dakshingles en dakpannen is de uitstraling. Dakpannen geven een huis een van meer authentieke uitstraling terwijl dakshingles juist een wat moderner gevoel geven. Twijfel je sterk tussen dakshingles of dakpannen? Vraag advies van een dakdekker uit de omgeving.
Klik hier om meer van dit soort blogs te lezen.