In 2020 zijn we er maar weer aan herinnerd hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn als mensen. Het coronavirus greep snel om zich heen en door alle maatregelen weten we weer hoe belangrijk persoonlijke hygiëne is. Ondertussen zijn er vele onderzoeken gedaan, waaronder de verspreiding in binnenruimtes en in de buitenruimte. Het zal je niet verbazen dat verspreiding in binnenruimtes sneller gaat dan buiten, vandaar ook de mondkapjes plicht in het openbaar vervoer. Dit kun je voorkomen door de luchtkwaliteit te verbeteren. Wij geven je een aantal tips om dit te doen.

Wat is slechte luchtkwaliteit

Slechte luchtkwaliteit is een verzamelnaam voor van alles en nog wat. Denk hierbij lucht die vervuild is met allergenen zoals pollen, schimmels en huisstofmijt. Maar ook lucht die vervuild is met tabaksrook en/of schoonmaakmiddelen zoals luchtverfrissers zijn schadelijk voor de gezondheid. Nu is het niet zo dat deze stoffen helemaal niet aanwezig mogen zijn in huis, maar zeker als je wel eens last van je luchtwegen hebt, is het belangrijk dat je de kwaliteit van de lucht in huis zo goed mogelijk houdt. Heb je hier geen last van? Dan zul je het niet snel merken, maar dat betekent niet dat het niet slecht voor je gezondheid is.

Zelf kwaliteit verbeteren

Het verbeteren van de luchtkwaliteit kun je met een paar tips best zelf regelen. Zorg dat je huis voldoende wordt geventileerd. met name in de wintermaanden is dit erg belangrijk. In veel huizen wordt in de winter geen raam open gedaan, om de warmte lekker binnen te houden. In combinatie met een brandende verwarming zorgt dat voor een droge lucht in huis. Droge lucht bevat van nature meer allergenen en stoffen dan vochtige lucht. Daar komt nog bij dat al het vocht dat ontstaat door koken, wassen en zelfs ademen aan de koude oppervlaktes hecht, wat weer zorgt voor schimmels in huis. Het heeft dus zeker zin om voldoende te ventileren, ook in de winter. 

Hulp bij kwaliteit verbeteren

Zie jij het niet zitten om zelf de luchtkwaliteit te verbeteren? Dan heb je ook nog andere mogelijkheden. Denk hierbij aan een luchtreiniger die de luchtkwaliteit voor je verbetert. Steeds meer merken gaan ze produceren – wat voor de consument positief is – omdat dit betekent dat de prijzen waarschijnlijk zullen zakken. Daarnaast kun je ook de hulp van een professional inschakelen. Zij komen met een plan om consequent de luchtkwaliteit in huis op een goed niveau te houden.