In ons land heb je nogal wat te kiezen als het gaat om vloeren. Van PVC tot laminaat en van vinyl tot een vloer met visgraat patroon. Een keuze die je ook kunt maken is die voor een kunststofvloer. In dat geval heb je twee opties. Of je kiest een PU gietvloer of een epoxyvloer. Zeer het overwegen waard is een PU gietvloer. Deze vloer heeft nogal wat voordelen, ook ten opzichte van een epoxy vloer. Daarmee is er dus nog meer te kiezen als het om vloeren gaat. En het aanbod was al zo groot. Een ding is zeker, met een PU gietvloer haal je in alle gevallen een bijzondere vloer in huis.

De PU gietvloer zie je steeds vaker terug in woonhuizen

Een PU gietvloer is een vloer van polyurethaan. Dit is een vorm van kunststof die gemaakt wordt met behulp van aardolie. Een gietvloer is naadloos te leggen en het heeft steeds een strakke, modieuze en ook warme uitstraling. De gietvloer is daarnaast zeer sterk en elastisch. Dat betekent dat er vrijwel nooit een scheur in de vloer ontstaat. Van oudsher werd een PU gietvloer vooral gebruikt in de industrie. De laatste jaren tref je een dergelijke vloer echter ook steeds vaker in woningen. En dat is niet zomaar. Een gietvloer combineert uitstraling aan gemak en een lange levensduur en daar wordt iedereen blij van.

Geschikt voor zo goed als alle ondergronden

Een PU gietvloer is dus iets anders dan een epoxy vloer. Van een gietvloer kan gesteld worden dat het licht elastisch is en dat de kans op scheuren beperkt is. PU is daarnaast geschikt voor bijkans alle soorten ondergronden. Daarom is de vloer dus ook prima in woonhuizen aan te brengen. Een gietvloer is bovendien geluiddempend en is prima te combineren met vloerverwarming. PU is bovendien waterdicht en eveneens geschikt voor buiten. Daarmee is een dergelijke vloer vooral zeer veelzijdig.

Epoxy is beter geschikt voor hogere belastingen

Aan de andere kant is epoxy geschikt voor hogere belastingen en dus beter geschikt voor industrieel gebruik. Het is echter weer niet geschikt voor alle ondergronden, zoals een PU gietvloer dat wel is. Daarbij heeft een gietvloer het voordeel dat je het prima kunt leggen in al bestaande huizen maar ook in nieuwbouwhuizen. Nog een voordeel van een PU gietvloer is wel dat het slechts enkele millimeters hoog is. En daarmee biedt de kunststofvloer die gietvloer heeft nogal wat voordelen. En daarmee heb je als je een vloer zoekt er een extra aantrekkelijke optie bijgekregen: de kunststof vloer van PU.

Het leggen van een vloer van polyurethaan

Het leggen van een gietvloer is niet heel erg complex. In eerste instantie is het een kwestie van de ondervloer voor te bereiden. Vervolgens wordt er een primer aangebracht. Daarna wordt het tijd om de schraplaag aan te brengen en een en ander wordt tenslotte afgewerkt met een topcoating. Het resultaat is een zeer sterke vloer om van te watertanden. Een vloer waar je jarenlang groot plezier aan gaat beleven.

Neem kijkje bij Bruizt voor meer wooninspiratie!