Het afgelopen jaar is voor iedereen over de wereld, ongeacht waar je woont, financieel erg zwaar geweest. Zowat alles is in prijs gestegen, van het brood dat je al jaren voor dezelfde prijs koopt tot de tandpasta. Toch zijn er enige uitzonderingen. Bepaalde dingen zijn nog drastischer gestegen in prijs door andere omstandigheden. Denk aan de olie die duurder is geworden en het zwaarst is getroffen door de oorlog in Oekraïne. Aan de andere hand heb je ook bepaalde dingen die nauwelijks duurder zijn geworden. Een voorbeeld hiervan is de wijn die jij bewaart in je klimaat koelkast. Het feit dat de prijs van wijn rigide is gebleven, is aan meerdere redenen te danken. Hieronder staan een paar van die redenen uiteengezet. 

Afkomst van de wijn

Wijn komt vooral uit landen zoals Frankrijk en Italië. Oekraïne en Rusland hebben zelf een hele lage export aan wijn omdat wijn daar niet zo heel populair is in vergelijking tot andere alcoholsoorten zoals vodka. Hierdoor heeft de oorlog, die de productie en export van veel dingen heeft belemmert, geen grote gevolgen gehad voor de wijnmarkt. Omdat de grote wijnproducenten van de wereld ook niet zelf direct betrokken zijn met de oorlog, kan de productie en de afzet van wijn in die gebieden redelijkerwijs zoals normaal doorgaan. Hetzelfde is niet te zeggen voor bijvoorbeeld olie en graan, waarvan Oekraïne een grote exporteur was. Dit is ook de reden dat olie en zoveel graanproducten duur zijn geworden.

Positie van wijn in de maatschappij

Ook heeft wijn een speciale positie in onze maatschappij. Wij drinken niet al te regelmatig wijn, en eigenlijk alleen op sociale gelegenheden. Dit zorgt ervoor dat wijn al gezien werd als een extra kostenpost en een luxe, en geen noodzakelijk goed zoals brood en olie. Dit betekent dat mensen al weten dat wijn een beetje prijzig zal zijn als ze een avondje zin hebben in wijn en asperge tijdens het diner. De betalingsbereidheid van wijn onder consumenten was dus altijd al hoog geweest. Waarschijnlijk ben jij zelf ook bereid om een paar euro’s meer te betalen dan normaal voor dat lekkere glas wijn.

Invloed van de inflatie

De inflatie heeft ervoor gezorgd dat wij op een hoop dingen gaan bezuinigen. We gaan steeds minder op vakantie, we nemen goedkopere manieren van reizen in plaats van alleen maar met de auto reizen en we letten over het algemeen meer op onze portemonnee. Deze grote bezuinigen brengt een redelijke demping op ons genot van het leven met zich mee. Daarom zijn mensen juist bereid om die fles wijn te kopen, ook al zou die duurder zijn geworden. Als we alles in ons leven zouden afsluiten om zoveel mogelijk geld te besparen, zouden we geen leven overhouden die het waard was om te leven. Vooral wijn kan veel goede ervaringen en herinneringen met zich meebrengen voor een relatief laag bedrag. Al deze redenen zorgen ervoor dat de prijs van wijn grotendeels onveranderd is gebleven. 

Meer weetjes lees je hier.