Iedereen is altijd op zoek om zijn of haar interieur wat extra’s te geven. We hebben de afgelopen jaren veel trends zien komen en gaan, denk aan oosterse lampen, cirkelvormige stoelen en velvet. Maar een decoratie stuk dat eigenlijk al sinds mensenheugenis altijd relevant is geweest zijn klokken.
Hoewel klokken absoluut niet meer noodzakelijk zijn ter tijdsindicatie, zijn het op zichzelf nog wel uitermate fraaie decoratiestukken die veel sfeer en uitstraling kunnen toevoegen aan welke ruimte ze maar worden opgehangen. Dat je dan ook nog eens de tijd eraan kunt aflezen is mooi meegenomen.
De magie van koekoeksklokken
Een van de klokken die meest tot de verbeelding spreekt is natuurlijk de koekoeksklok. Natuurlijk is het grappig dat er om het half uur, of uur zo een koekoek naar buiten komt. Maar daarnaast zijn het over het algemeen zeer hoogwaardige kwaliteit klokken, echt Duits vakwerk. De koekoeksklok komt ook van origine uit Duitsland, specifiek het Zwarte Woud. De afwerking van het hout is vaak handwerk.
Oubollig?
Sommige mensen herinneren zich zo een koekoeksklok van toen ze op bezoek kwamen bij grootmoeder. Daardoor kan de koekoeksklok wel een beetje een stoffig en oubollig image hebben bij sommigen. Maar dat is ten onrechte. Ook de koekoeksklok is met de tijd met gegaan. De meer ouderwetse stijl koekoeksklokken blijven erg populair en zijn goed verkrijgbaar, maar er zijn ook steeds meer moderne varianten te vinden, zoals bijvoorbeeld bij Koekoeksklok.com.
Wat maakt een koekoeksklok nu modern? Meerdere zaken. Meer traditionele koekoeksklokken zijn over het algemeen bruin van kleur. Moderne koekoeksklokken kunnen ook in andere kleuren voorkomen, sta niet gek op te kijken van een blauw, rode of groene koekoeksklok. Daarnaast zijn er andere vormen en bijvoorbeeld aparte motieven zoals een katten motief.
Naast de uiterlijke verschillen zijn er ook functionele verschillen met de ouderwetse koekoeksklok. Zo kennen de moderne varianten een licht sensor. Het nut daarvan, is dat als het donker is de koekoek automatisch stopt. Wanneer je naar bed gaat, en je vergeet de koekoeksklok uit te zetten als het ware zal je niet na een uur al gewaakt worden want de licht sensor zal detecteren dat het donker is en geluid niet gewenst is. Overigens, wat betreft het volume, dit kun je vaak ook naar eigen wens aanpassen met een moderne klok, d.m.v. een volumeknop.
Het weerhuisje
Wat is dan nu weer een weerhuisje? Een weerhuisje is ook voornamelijk een decoratiestuk, maar i.p.v. de tijd aan te geven, geeft deze de luchtvochtigheid aan. Heel interessant hoe dit werkt, in de traditionele weerhuisjes zat een stukje schapendarm of paardenhaar, die wordt ingezet om de luchtvochtigheid ‘te meten’. Indien droog, dan komt er een vrouw in traditionele kledij het huisje. Indien er regen in aankomst is, dan een Duitse heer. Tegenwoordig maakt men gebruik van een synthetische haar, dus er komt geen enkel potentieel dierenleed bij kijken. Een verkooppunt van weerhuisjes in Nederland is tevens de website koekoeksklok.com. De huisjes variëren in grootte van 12 tot ongeveer 20 CM, dus in principe is er altijd wel plek voor een weerhuisje.