Een warmtepomp is een van de nieuwere ontwikkelingen de laatste jaren om milieuvriendelijker te leven. Het is de vervanging van gasketel en het zorgt ervoor dat we voor een groot deel van het gas af kunnen. Kortom, het is milieubesparend en kan zelfs op de lange termijn zelfs voordelig zijn voor de portemonnee. Maar omdat warmtepompen in een vrij nieuw stadium zitten, weten veel mensen nog niet wat nou de precieze voor-en nadelen van een warmtepomp is. Daarom hierbij een aantal voordelen voor het aanschaffen van een warmtepomp, als nadelen. Hopelijk kan je er wat mee!

De voordelen van een warmtepomp

Allereerst zorgt het natuurlijk voor een verduurzaming van je huis, wat tevens weer goed voor het milieu is. Bij de elektrische variant van een warmtepomp kan je volledig van het gas af, iets wat Nederland voor 2050 wil bereiken. Hier draag je dus je steentje aan bij door het nemen van een warmtepomp. Ook zorgt het ervoor dat je huis meer waard wordt, aangezien het een duurzame investering is. Daarnaast is een ander groot voordeel dat het zorgt voor geen CO-2 uitstoot. Voor de mensen die zich afvragen hoeveel ze een warmtepomp moeten onderhouden; nauwelijks. Eens per twee jaar hoef je de warmtepomp maar even na te laten kijken en dat is het dan ook wel, je bent er niet extra veel tijd aan kwijt. Het laatste voordeel is dat er subsidies op zitten. Net zoals de meeste klimaat verbeterende producten, kan je ook voor een warmtepomp een subsidie aanvragen. Hoe hoog die subsidie is hangt van verschillende factoren af, maar het kan zeker geen kwaad om hier even over na te vragen. 

Nadelen warmtepomp

Er hangt een flink prijskaartje aan. Hoe hoog het bedrag uitvalt verschilt natuurlijk per woning, maar je kan toch zeker wel op een bedrag tussen de 4.000 en 12.000 euro rekenen. Het is dus zeker geen goedkoop alternatief. Een ander nadeel is de je huis goed geïsoleerd moet zijn wil de warmtepomp goed effect hebben. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter het rendement van de warmtepomp. Zorg er daarom voor de je zeker isolatieglas hebt, maar het liefst HR++ glas. Verder past ook niet elke warmtepomp in elke woning, dus is het maar de vraag of je de juiste warmtepomp voor jouw woning kan vinden. En als laatste maakt een warmtepomp geluid. Hoewel dit niet veel geluid is, moet je toch opletten waar je hem plaatst zodat jij of je buren er geen last van kunnen hebben.