Een goede bureaustoel moet voldoen aan een aantal verschillende voorwaarden. Dat heeft te maken met het feit dat we vaak voor een langere tijd op de stoel zitten en deze dan wel genoeg ondersteuning moet geven zodat we geen lichamelijke klachten krijgen. Een nieuwe of tweedehands bureaustoel kopen is dus ook iets waarbij je goed moet opletten op de verschillende eigenschappen van zo’n stoel. In deze tekst gaan we een kijkje nemen bij de bureaustoel. Welke eigenschappen moet de stoel bezitten en hoe kun je controleren of de stoel voldoende ondersteuning biedt?

Een goede ondersteunende bureaustoel


Een bureaustoel moet natuurlijk voldoende ondersteunen omdat we hier voor een langere tijd in een bepaalde houding zitten. Onze rug is het vooral gewend om gestrekt te zijn en wanneer we dus in een ontspannen houding op een stoel zitten, moet de rug ondersteund worden om hier geen klachten door te krijgen. De beste manier om ondersteund te worden is door een goede rugleuning, maar zo zijn er nog meer delen aan de stoel die ondersteunen. Wanneer we niet voldoende ondersteuning krijgen kan het namelijk maar zo dat er lichamelijke klachten ontstaan. Denk aan rugklachten zoals een hernia of aan klachten aan de schouders, armen of polsen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en met die reden is het du belangrijk dat je een stoel kiest die voldoende ondersteund. Waar moet je op letten bij een ondersteunende bureaustoel?

Wat moet ondersteunend zijn?


Verschillende elementen aan de stoel moeten dus ondersteunend zijn om lichamelijke klachten te voorkomen. Allereerst de rugleuning. Je moet met een rechte rug tegen de leuning aan zitten. Het moet dus mogelijk zijn voor de stoel om plat te kunnen zitten met je kont op de stoel en je rug plat tegen de leuning. De leuning moet naar boven en beneden geschoven kunnen worden. Mensen hebben niet allemaal dezelfde rug en sommigen hebben dus een langere rug en een hogere leuning nodig. Daar komt bij dat wanneer iemand zit zijn voeten plat op de grond moeten kunnen staan. Ook moet de stoel dus naar boven en beneden kunnen schuiven zodat mensen van verschillende lengtes gebruik kunnen maken van de stoel. Vervolgens zijn de leuningen ook nog belangrijk. De armen moeten hier op kunnen rusten. Op die manier voorkom je problemen aan de schouders, armen en polsen. Zoals je ziet zijn er dus vrij veel eisen aan zo’n stoel.

Tot slot


Een goede stoel moet dus voldoen aan verschillende eisen, maar het maakt niet uit of deze nieuw of tweedehands is. Het kan zijn dat de kwaliteit achteruit gaat na een tijdje. Het is dus belangrijk om de stoel te testen, nieuwe of tweedehands dus.