Sinds het moment dat Rusland heeft besloten ons land grotendeels af te sluiten van de gastoevoer zijn onze energietarieven enorm gestegen. De Nederlandse overheid zegt voldoende te zijn voorbereid, de gasopslagen zijn voldoende aangevuld. Echter blijkt uit een ander rapport dat Nederland meer dan 17 miljard m3 gas heeft geëxporteerd, maar waarom blijven we exporteren wanneer we zelf gas nodig hebben?
Een stressvolle periode voor veel Nederlandse huishoudens
De stijging van de energieprijzen zijn voor een hoop gezinnen de druppel, ze kunnen maandelijks niet meer rondkomen en de problemen stapelen zich op. Er hoeft maar iets te gebeuren en ze komen niet meer uit de kosten. Er gaat een wasmachine kapot of de specialisten van DG Riooltechniek moeten een verstopte wc verhelpen en de kleine buffer van deze familie is op. Een hoop gezinnen zijn aan het einde van hun financiële buffer en de wanhoop is nabij.
Nog geen problemen?
We hebben gelukkig in Nederland een erg warme zomer achter de rug, dit heeft er mede voor gezorgd dat onze nationale gasvoorraden goed zijn bijgevuld. Bijna alle voorraden zijn meer dan 85% gevuld. De overheid is al sinds enkele maanden druk bezig met het verlagen van onze consumptie. Dit doen ze met behulp van reclames dat je minder lang doucht en hebben ze verduurzamende projecten bij verschillende gemeentes lopen.
Duurzame projecten
Binnen de gemeenten is er budget vrijgekomen om woningen te verduurzamen. Zo krijg je na aanvragen een waardebon van €60,- die je kunt inleveren op duurzame webshops. Dit geld kun je gebruiken voor het aanschaffen van isolatiemateriaal, duurzame ledverlichting of waterbesparende douchekoppen. Op deze manier probeert de overheid het gas en elektra verbruik te verminderen.
Zijn onze voorbereidingen voldoende?
Dat deze winter een lastige wordt voor veel huishoudens is geen geheim meer, maar het is belangrijk dat we elkaar helpen waar nodig. Hoe jij nu al kunt helpen? Isoleer je woning, koop waterbesparende douchekoppen en douche maximaal 5 minuten. Dit lijkt misschien een kleine verandering maar wanneer iedereen in Nederland dit doet, besparen we er jaarlijks enorm veel gas en elektriciteit mee.