Je hebt ze vast wel eens in je handen gehad, een gegraveerd glas, soms met reclame erin, een leuke tekst, of een tekening of foto.
Graveren als hobby
En misschien heb je toen het idee opgepakt om zelf eens te proberen te graveren. Veel mensen die dit proberen stappen er snel vanaf. Het is veel werk, een plaatje uitzoeken, transfereren op het materiaal, en dan het uiteindelijke graveerwerk zelf. En vaak valt het resultaat tegen. Het plaatje was niet goed genoeg, of je hebt niet het juiste gereedschap, of je bent er gewoon te haastig voor.
Al met al is decoratief graveren een kunst op zich, als je het handmatig doet. Tegenwoordig wordt veel graveerwerk dan ook door machines uitgevoerd. Deze machines zijn bijna altijd computergestuurd. Er zijn zoveel mogelijkheden om te graveren dat je in bijna elk materiaal wel kunt graveren. Voor decoratie doeleinden worden meestal glas, hout of steen gebruikt, maar je kunt zelfs in leder (laten) graveren.
Manieren van graveren
De meest bekende manier om te graveren is mechanisch. Door een sneldraaiende punt wordt een deel van de bovenkant van het materiaal verwijderd. Dit is de manier waarop bijvoorbeeld de Dremel werkt, die door veel hobbyisten wordt gebruikt. Afhankelijk van het materiaal wat gegraveerd moet worden, is de punt vaak ook bekleed met diamant, bijvoorbeeld als je in glas wilt graveren.
Een andere manier is stralen. Zandstralen kent iedereen wel, maar er worden allerlei materialen gebruikt, een beetje afhankelijk van wat je wilt bereiken en op wat voor materiaal de decoratie moet komen. Tegenwoordig wordt graveren met een laser ook veel gebruikt. Hierbij brandt de laser stukjes van het materiaal weg, waardoor een afdruk wordt achtergelaten.
Omdat dit allemaal computergestuurd is, is dit een hele nauwkeurige manier waarbij zelfs nuances in gezichten nog goed zichtbaar blijven. Het is zelfs mogelijk een 3d versie van een foto te laten laseren in een blok glas.
De foto wordt eerst omgezet naar een 3d versie ervan. Hierna brandt de laser kleine puntjes binnen in het glas, door het brandpunt van de laser binnen in het blok te plaatsen in plaats van er boven op. Dit levert een mooie 3d afdruk op van de oorspronkelijke foto.
Een eeuwenoude manier is etsen. Daarbij wordt door middel van zuren een afdruk gemaakt. Deze methode is eigenlijk alleen geschikt als je veel ervaring hebt, het blijft een chemisch proces met alle gevaren die dat oplevert.
Op welke materialen?
Zoals eerder gezegd, er kan op bijna alle materialen wel gegraveerd worden. De meest gebruikte materialen zijn plastic, meestal perspex, glas, hout en metaal. Maar ook leder, of zelfs in diamant, wordt gegraveerd.Er is vast wel iets te vinden wat je gegraveerd zou willen hebben, door het gebruik van moderne machines zijn de kosten laag en de kwaliteit is vaak prima. We zijn een heel eind gekomen sinds de eerste boeken en platen handmatig werden gegraveerd om verspreid te worden.
Graveren kan je vaak zelf, maar wil je laten doen door een professional kijk dan bijvoorbeeld eens bij Gravure85