“Een slimme thermostaat, wat is dat?” hoor je jezelf misschien denken. Een slimme thermostaat is een thermostaat die het mogelijk maakt om op een eenvoudige manier geld te besparen op de energierekening: iets wat iedereen wel prettig vindt. In dit artikel leggen we je uit wat een slimme thermostaat is en waarom ook jij deze in huis wilt hebben.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming in een huis geautomatiseerd kan worden,. Deze thermostaten stemmen namelijk de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners van het huis. Dit betekent dat je de thermostaat kunt programmeren zodat het huis op het juiste moment verwarmd wordt en jouw wooncomfort omhoog gaat. Voor ieder huis bestaat er wel een passende slimme thermostaat: van betaalbare instapmodellen tot uitgebreidere opties met een mobiele app.

Waarom een slimme thermostaat in huis nemen?

Een slimme thermostaat is ideaal voor ieder huishouden, want je bespaart er tenslotte een hoop energie mee. Hoeveel energie dat precies is, hangt af van de woning waar je in woont. Het is onder andere afhankelijk van de wensen en behoeften van de bewoners

over het comfort en de energiebesparing. Ook wordt de uiteindelijke besparing beïnvloedt door het type woning, de isolatie, de leefruimtes en het huidige energiegebruik. Als je je bedenkt dat er gemiddeld 45% van de energierekening opgaat aan het verwarmen van het huis, dan kun je je misschien ook wel voorstellen dat er flink wat te besparen valt.

Zo kun je bijvoorbeeld een zoneregeling instellen, waarbij alleen de ruimtes waarin iemand zich bevindt worden verwarmd: een manier waarop je misschien wel het meeste energie kunt besparen van alle opties. Het zorgt er namelijk voor dat je geen energie verspild.

Twijfel je nog over het nemen van een slimme thermostaat? Laat je dan eens adviseren door een expert. Zo voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt!

Bekijk hier meer tips voor in de woonkamer.