Een woning kopen doe je niet zomaar. Het gaat vaak om een lang proces met meerdere bezichtigingen en afwegingen. Ben je helemaal verliefd geworden op een huis? Vergeet dan niet om je roze bril even af te zetten en te kijken naar eventuele gebreken. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Een bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring

Vind je het lastig om de roze bril af te zetten of heb je er gewoon niet zoveel verstand van? Dan is het misschien slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit doe je over het algemeen pas nadat je een bod hebt gedaan op het huis. Twijfel je dus over de staat van de woning? Doe dan altijd een bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Na de keuring krijg je een bouwkundig rapport met informatie over de huidige staat. Vaak spreek je bij de voorwaarde met de verkopende partij een bepaald bedrag af. Wanneer de verwachte bouwkosten hoger zijn dan dat bedrag, kan je het koopcontract laten ontbinden.

De bouwkundige keuring laten uitvoeren

Je kunt de bouwkundige keuring soms laten doen voordat je de koopovereenkomst tekent. Maar meestal wordt dit gedaan na het tekenen van een voorlopig koopcontract. Plan samen met de huidige bewoners een moment in voor de keuring. Tijdens de bouwkundige keuring checkt het, door jou ingeschakelde, bureau alle gebreken van de woning. Na de keuring krijg je een overzicht met een berekening van de verwachte kosten die er gemaakt moeten worden om deze gebreken te verhelpen.

Voorkom onaangename verrassingen

Droomhuis gevonden? Denk altijd goed na over de renovatiekosten die jij acceptabel vindt. Schakel bij twijfel een bureau in om de bouwkundige keuring uit te laten voeren en laat je goed adviseren. Zo voorkom je onaangename verrassingen.