Een airconditioning is volgens velen de beste uitvinding voor problemen met hitte. De airco is het uitgewezen middel om in te zetten wanneer je last hebt van de warmte. Je kunt kiezen uit diverse soorten airco’s en het aanbod is heel divers. Wat voor een soort airco’s kan men allemaal uit kiezen, en hoe kom ik er achter welke voor mij de beste optie is?

De mobiele airco

Er zijn eigenlijk 2 soorten hoofdinstallaties die je kunt onderscheiden van elkaar. Je hebt een mobiele airco, en je hebt een vaste airco. Velen kopen een mobiele airco wanneer ze het niet meer uit kunnen houden in een bepaalde ruimte. Denk maar eens aan de zolder bijvoorbeeld, hier kan het snikheet worden tijdens een warme dag, en dan wil je die ruimte ook kunnen koelen. Alleen wanneer je niet denderend veel tijd spendeert in een ruimte als deze, dan is het wellicht zonde van het geld om hier geld aan te spenderen. In dit geval kun je beter een mobiele airco kopen, deze kun je verplaatsen wanneer je wilt, en je kunt hem ook nog eens overal plaatsen.

Het nadeel van een mobiele airco is tevens wel dat het vermogen een stuk minder is dan een geïnstalleerde vaste airco. Wanneer je aan het kijken bent naar een systeem voor een ruimte waar je vaak hele dagdelen aan tijd spendeert, dan is een vaste airco niet eens een slecht idee.

De vaste airco

De vaste airco is het tweede systeem waar men uit kan kiezen. Een vaste airco wordt door een monteur geïnstalleerd in een bepaalde ruimte die dan gekoeld dient te worden middels de airco. Je kunt hierbij kiezen uit een airco met, of zonder buitenunit.

Het verschil hiertussen is redelijk groot. Een airco met een buitenunit is de meest voorkomende soort, hierbij is er in plaats van enkel een binnenunit, ook nog een buitenunit aan de buitenzijde van het pand bevestigd. Het voordeel ervan, de lawaaiige onderdelen zijn in het buitenstuk verwerkt, hier heb je binnen dus minder last van.

Het voordeel van een airco zonder buitenunit is echter weer dat men deze ook in de winter kan gebruiken om een ruimte te verwarmen! Ook is het installeren een stuk makkelijker, je hoeft niet allerlei verschillende units te verbinden en daarmee is het algehele proces een stuk eenvoudiger.

Wat past er bij mij?

Welke airco er bij je past hangt volledig af van persoonlijke voorkeuren. Wanneer het op een airconditioning aankomt zijn er echt talloze verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen uit mobiel en vast, maar wanneer je kiest voor een vast airco dan moet je nog de keuze maken tussen een vloerairco, een plafondairco, een wandairco, een split airco of een multi split airco en zo zijn er nog veel meer diverse systemen op te noemen.

Waar het om gaat is dat je zelf goed nagaat wat er het beste bij jouw voorkeuren past, in combinatie met welk systeem er het beste in de ruimte past waar je het systeem in wilt gaan plaatsen. Want niet ieder systeem levert in iedere ruimte hetzelfde niveau aan comfort.