Loop een willekeurige interieurwinkel binnen en je wordt overspoeld met interieurtrends. Van velvet bankstellen in vintage kleuren en goudgekleurde kranen tot woonkamers met een donkere ondertoon. Deze donkere ruimtes ogen op de meubelboulevard super sfeer -en stijlvol. Echter, pakt dit in je eigen huis helaas niet altijd zo uit. Kiezen voor een donker interieur kan hierdoor lastig zijn. We geven je enkele tips om te bepalen of een donker interieur een must do (of juist don’t) is in jouw woning.

  1.  Kleine vs. grote woning

Licht maakt groot en donker maakt klein. Heb je een kleine woning? Dan kan de keuze voor een donker interieur niet altijd goed uitpakken. Donkere muren maken je kleine woonkamer, slaapkamer of zelfs badkamer, nog kleiner. Wil je ondanks je kleine woning toch een donker interieur? Zorg dan dat je de donkere kleuren combineert met een lichte kleur. Hierdoor breek je de ruimte, waardoor deze weer groter zal ogen.

  • Eerst even wennen

Een donker interieur is in de meeste gevallen even wennen. Verf daarom niet meteen alle muren donker, maar begin klein. Vervang lichte kussens voor een donker exemplaar, ga op zoek naar een mooie donkere fauteuil en kijk eens naar het effect van een donker vloerkleed in de woonkamer. Bevallen de donkere tinten? Dan kan het verven van één van de muren in een iets donkere kleur, een traprenovatie met donkere trapbekleding of donkere keukenkastjes een volgende stap zijn.

  • Let light shine

Heb je veel ramen in je woning? Dan is de impact van een donker interieur minder drastisch dan in een woning met weinig natuurlijke verlichting. Wanneer er sprake is van weinig licht van buiten, is het verlichten van de ruimte met sfeervolle lampen een must. Plaats in de meest donkere hoeken en plekken voldoende verlichting zodat de ruimte geen donker hol wordt.