Zit je er over na te denken om zonnepanelen te kopen? En wil je je hier meer in verdiepen? Dit artikel is opgesteld voor de mensen die zich eigen willen inlezen in het laten installeren van zonnepanelen. Zo weet je of zonnepanelen iets voor jou is en lees je waar je zelf op moet letten.
Waarom zou je overstappen naar zonnepanelen?
De zon is een oneindige bron aan energie waar je niets voor hoeft te betalen! In Nederland heb je, ondanks dat het een ‘koud kikkerlandje’ is, opvallend veel zonuren. Jaarlijks heb je aan de kust tussen de 1.650 en 1.700 zonuren. Meer richting Duitsland zijn dit er tussen de 1.400 en 1.450 uren. Dit is ruim voldoende om je huis te voorzien van zonnepanelen. Uiteraard draag je bij aan een duurzame wereld.
Financieel wordt het overstappen naar zonnepanelen steeds voordeliger. De prijzen worden namelijk steeds lager, terwijl de terugverdientijd steeds korter wordt. Waar een paar jaar geleden de terugverdientijd rond de 10 uur lag is dit nu rond de 7 jaar. Tot slot: zonnepanelen zijn vrij van onderhoud. Het is alleen verstandig om zo nu en dan de panelen schoon te maken.
Hoe groot zijn zonnepanelen?
Het merendeel van de zonnepanelen zijn ongeveer 160 centimeter bij 100 centimeter breed. Hierbij zijn veel varianten mogelijk. De meeste zonnepanelen zijn ook 5 centimeter dik. De beter zonnepanelen, panelen met een vermogen van meer dan driehonderd Wattpiek, hebben een lengte van bijna tweehonderd centimeter met een breedte van honderd centimeter.
Waar moet je bij het installeren op letten?
Waar het kan is het aan te raden de zonnepanelen onder een hoek van rond de veertig graden te plaatsen. Uiteraard moet het dak op het zuiden gericht zijn. Controleer verder of de panelen last gaan krijgen van schaduw.
Verder moet je ook rekening houden dat de zonnepanelen niet altijd het maximale opwekken. Vaak wordt er een correctiefactor toegepast om het verbruik te weten. Hou ongeveer 0,90 kilowattuur aan per Wattpiek.
Verder is de salderingsregeling aantrekkelijk. Dit het terug leveren van een overschot aan energie aan de elektriciteitsmaatschappij. Aangezien je als eigenaar energie terugstuurt zou je hier geld voor kunnen vragen, maar energiemaatschappijen verrekenen het met je daadwerkelijke verbruik. Dit heet ook wel salderen. Sinds kort heef het kabinet besloten om de salderingsregeling te verlengen, waardoor hier nog lang profijt van kan hebben!
Door welke partij moet ik de zonnepanelen laten installeren?
Op dit moment zijn zoveel partijen actief dat het lastig is om een goede keuze te maken. Kijk daarom online naar reviews om de beste keuze te maken. Lees bijvoorbeeld de recensies op reviewplatformen en kijk hoeveel sterren er worden gegeven. Bij drie of minder zijn er eigenlijk te veel klachten.
BonGo Solar, recent overgenomen door Koolen Industries, biedt uitsluitend kwalitatief goede zonnepanelen aan. BonGo Solar heeft meer dan veertig medewerkers in dienst die per woonsituatie geschikte zonnepanelen adviseren. Het bedrijf is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Zonne-energie, waardoor je bijvoorbeeld tot 25 jaar de garantie krijgt en je niet te maken hebt met onverwachte kosten.