We weten het allemaal: in de badkamer hopen zich allerlei spullen op. De dagelijks gebruikte deodorant of het scheerschuim zijn bijvoorbeeld. In veel huishoudens staat de wasmachine ook in de badkamer. Zodat ook wasmiddelen moeten worden opgeborgen. Net als schoonmaakmiddelen en -gerei in de badkamer worden bewaard. Gewoon omdat ze daar het vaakst worden gebruikt. Voor al deze dingen is ruimte nodig. Wil je ze niet open en bloot tussen de wastafel, het bad en de WC laten staan? Laat voor dit soort spullen een houten badkamerkast maken. Hout maakt indruk met zijn warme uitstraling en aangename gevoel.
Hoe groot houten badkamermeubelen kunnen zijn en hoeveel er geplaatst kunnen worden, hangt natuurlijk af van de ruimte in de badkamer. Maar zelfs in de kleinste badkamer is er meestal plaats voor de typische kastenset bestaande uit een badkamermeubel met spiegel. Je kunt de ruimte boven het toilet ook gebruiken voor een kleine wandkast of een open plank. In grote badkamers worden meestal een of twee hoge badkamerkasten van hout of andere materialen toegevoegd. Ze omkaderen de wastafel en bieden extra opbergruimte.
Wat past beter waar?
De dagelijkse zorgroutine wordt gekenmerkt door snelheid en efficiëntie. Tenslotte moet elke beweging perfect zijn als je opstaat. De belangrijkste dingen vinden daarom plaats in de spiegelkast boven de wastafel. Ofwel achter de spiegeldeur of op kleine planken: de scheerset voor een verzorgde start van de dag, deodorant, huidcrème of veel gebruikte parfums. Houten badkamerkasten die zowel een afsluitbaar gedeelte als een open leggedeelte hebben, zijn praktisch. Daar kun je mooie flessen in het zicht op de open schappen zetten, terwijl de minder mooie dingen zoals crèmepotjes, nagellak en tandpasta achter de kastdeur verdwijnen.
Houten badkamerkastjes onder de wastafel bieden opbergruimte voor nuttige zaken zoals hand- en baddoeken, een voorraad verzorgingsproducten of schoonmaakbenodigdheden.
Tip: Om te voorkomen dat een kleine badkamer er rommelig uitziet, moeten badkamermeubels van hout en massieve constructie slechts spaarzaam worden gebruikt. Een compacte ladekast, bijvoorbeeld, doet de kamer groter lijken dan een brede houten hoge kast in de badkamer. Evenzo draagt een bredere spiegel met opbergruimte bij tot een groter ruimte-effect dan een smalle spiegel die vlak naast een badkamermeubel is geplaatst.
Vooroordelen badkamermeubelen van hout
Zodra de planning van de badkamermeubels is begonnen, rijst niet alleen de vraag naar de grootte, het aantal en de plaats van de badkamermeubels, maar ook naar het materiaal ervan. Lange tijd werden synthetische en houtvezelmaterialen als het enige alternatief beschouwd, omdat het vooroordeel bleef bestaan dat massief houten meubelen niet geschikt waren voor de bijzondere omstandigheden in vochtige ruimten. Door de hoge vochtigheid, de waterdamp en de schommelende kamertemperaturen zou het hout kromtrekken, gaan schimmelen en niet lang meegaan.
Slechts geleidelijk dringt het besef door dat hout en water heel goed samen kunnen gaan. Voorwaarde is dat er voldoende ventilatie is en dat de oppervlakken van het badkamermeubel met vernis, meubelolie of hardwax beschermd zijn tegen het indringen van vocht. Dan kan het natuurlijke materiaal zijn voordelen tonen ten opzichte van industriële materialen. Dit geldt voor houten badkamermeubels evenzeer als voor meubels die direct onder de wastafel worden geplaatst.
Kijk voor meer wooninspiratie op: https://www.hierisalleswonen.nl/categorie/industrieel-stoer/