Ga je binnenkort voor het eerst een huis bezichtigen? Spannend natuurlijk, zeker met de huidige staat van de woningmarkt. Woningen stonden namelijk nog nooit zo kort te koop als nu: gemiddeld slechts zes weken. Als woningzoekende heb je dus maar weinig tijd om een weloverwogen beslissing te maken. Des te belangrijker is het om tijdens een bezichtiging een zo goed mogelijke indruk te krijgen van de woning in kwestie. Met onderstaande tips ben je altijd goed voorbereid.

Vraag naar de verkoopomstandigheden

Om een goede indruk van een woning te krijgen is het belangrijk om inzicht te krijgen in de verkoopomstandigheden. Vraag bijvoorbeeld hoe lang de woning al te koop staat. Is dit al een lange tijd, dan kun je hem misschien voor een lager bod dan gebruikelijk aankopen, maar aan de andere kant kan het ook wijzen op eventuele gebreken aan de woning.

closeup photo of red and white bird house

Vraag ook hoe lang de verkoper in het huis heeft gewoond voor hij of zij hem te koop zette. Is dit slechts een korte tijd, dan moet je je afvragen of er niet een addertje onder het gras zit. Vraag dus ook altijd waarom de verkoper wil verhuizen. Mocht het liggen aan problemen met de buren, dan kun je je afvragen of jij er wel wilt wonen.

Verdiep je in de ligging van de woning

Je woongenot draait nooit volledig om de woning zelf, maar ook om de ligging van de woning. Hier zitten meerdere aspecten aan verbonden. Is de woning bijvoorbeeld gunstig gelegen ten opzichte van belangrijke voorzieningen? Denk bijvoorbeeld aan scholen, supermarkten, sportscholen of andere dingen die voor jou belangrijk zijn. Maar vergeet ook niet om uit te zoeken of de buurt een goede reputatie heeft. Op luidruchtige buren of een onveilige buurt zit je natuurlijk niet te wachten.

top view photo of houses

Mis geen gebreken

Het kan zijn dat je zo verliefd bent op een huis dat je ieder gebrek eraan over het hoofd ziet. Probeer daar dus voor te waken, want elke woning heeft wel iets waar het aan scheelt. Een aantal veel voorkomende gebreken:

  • Zeker wat oudere woningen hebben nog wel eens last van scheuren in de muren. Kijk hier goed naar, want als de scheuren echt serieus zijn kan je dat veel geld kosten.
  • Let op houtworm. Hoewel houtworm misschien niet meteen erg opvalt kun je het toch goed spotten door te letten op gaatjes in het hout. Houtworm kan veel schade veroorzaken en er soms voor zorgen dat bijvoorbeeld een heel dak moet worden vervangen.
  • Klop altijd even met je knokkels op de muur om mogelijke vochtproblemen te herkennen. Zeker bij wat oudere huizen zie je dat het stucwerk nog wel eens los komt.
  • Verzakkingen komen vaker voor dan je denkt. Kijk dus altijd even van een afstandje naar de gevel om geen verzakking over het hoofd te zien.
  • Wil je een woning kopen van voor 1994, zoek dan goed uit of er geen asbest in verwerkt zit. Asbest is namelijk kankerverwekkend en kan alleen verwijderd worden door gespecialiseerde bedrijven.
three women sitting beside table

Schakel een aankoopmakelaar in

Wil je zeker weten dat je niks over het hoofd ziet tijdens je bezichtiging, schakel dan een aankoopmakelaar in. Hij of zij weet precies waarop je moet letten tijdens het bezichtigen van een woning en neemt je bovendien een hoop zaken uit handen bij het aankopen van een huis. Zo weet je zeker dat jij je droomhuis koopt!