Aii, lekkage! Wanneer je een vochtige plek ziet op het plafond en daarboven is de badkamer, kun je ervan uitgaan dat er er wateroverlast is. Het is een situatie waar je niet graag voor komt te staan. Een lekkage kan snel zichtbaar worden, maar het kan ook geleidelijk gebeuren. Bij een kleine lek kan het soms weken duren voordat het pas zichtbaar wordt. Soms zie je het aan een bruine plek op het plafond of het loslaten van behangpapier.

Er kunnen door vochtige plekken in huis schimmels ontstaan die ziektes kunnen veroorzaken. Bij lek- of waterschade moet je daarom snel maatregelen nemen. Het kan namelijk ook snel verergeren en dat moet je zeker voorkomen. Wanneer je weet dat het vanuit de badkamer komt, kun je bekijken of je de plaats waar het is ontstaan kunt bepalen. Dat is vaak een moeilijke kwestie. Een badkamer is vaak betegeld en de leidingen lopen in de muur. 

De lekkage in de badkamer

Bij een lekkage in de badkamer heb je een groot probleem, omdat je niet precies kunt zien waar het vandaan komt. Wanneer je denkt te weten waar de oorsprong zit, zou je maatregelen kunnen nemen. Je kunt dan de gok wagen om een tegeltje weg te hakken. Nu zal je door deze manier van werken vaak van de regen in de drup komen. Wanneer je een tegeltje hebt weggepakt, zal je er hoogstwaarschijnlijk achter komen dat het daar niet niet vandaan komt. Je kunt dan een ander tegeltje wegkappen en hopen dat je wel op de goede plaats aan het hakken bent. Omdat je vaak lang door kunt gaan totdat je de hele wand met tegeltjes hebt weggekapt, kun je bij een lekkage in de badkamer het werk beter overlaten aan de lekdetectiespecialist.

De lekdetectiespecialist

Het ontstaan van een lekkage kan veel oorzaken hebben. Er kunnen leidingen, die in de muur zitten, zijn weggeroest of er kan een verbinding los zijn gegaan. Omdat de leidingen in de muur zijn weggewerkt, kun je met het blote oog niet zien waar de oorsprong. Als je het zelf niet kunt oplossen heb je een lekdetectiespecialist nodig.

Wanneer de lekkage al langer aanwezig is, zal het waarschijnlijk om een kleintje gaan. Dan kun je gewoon een afspraak maken dat de specialist op een overdag tijdstip komt.

Het is mogelijk dat er een grote lekkage is als er een leiding in de muur gesprongen is. Dan zal je direct maatregelen moeten nemen, ook al is het midden in de nacht. Je moet dan een lekdetectiebedrijf bellen die een 24/7 dienst heeft. Hij zal dan snel langs komen. Hij weet uit ervaring dat er veel schade kan ontstaan als hij de lekkage niet snel verhelpt. Hij heeft apparatuur bij zich waarmee hij de lekkageplaats precies kan bepalen. Zodra hij de lekkageplaats gelokaliseerd heeft, zal hij het tegeltje weghakken waarachter de lekkage zit. Hij zal de lekkage dan verhelpen en de muur weer maken. Je zult dan niets meer zien van de lekkage.

Verzekering

De verzekeringsmaatschappij zal niet moeilijk doen om het schadebedrag aan het lekdetectiebedrijf uit te betalen. De voorkeur van een verzekeringsmaatschappij is dat je bij een lekkage zo’n bedrijf inschakelt en niet zelf de klus probeert op te lossen. Wanneer je het zelf doet, zal het schadebedrag veel hoger zijn dan wanneer je een specialist laat langskomen.

Bron: schilder-inutrecht.nl