De tegels of het grind van je terras kunnen verschuiven door de druk van mensen die er overheen lopen, maar kantopsluitingen houden je terras op hun plek. Ook wel borderranden genoemd zijn het stevige platen in de grond die zorgen voor een strakke overgang van bijvoorbeeld je terras of grindpad naar de rest van de tuin. De afscheiding is ook ideaal om ervoor te zorgen dat er geen gras of onkruid bij het terras kan komen. In andere woorden, het houdt je tuin netjes en overzichtelijk.

Welk type?

Er bestaan verschillende types kantopsluitingen. Kunststof kantopsluitingen zijn flexibel, licht en goedkoop, maar misschien wat minder sjiek. Metaal is populair vanwege de moderne look. Zo heb je cortenstaal, welke een oxidatie laagje heeft op de oppervlakte. Dit geeft een karakteristieke oranje-bruine kleur, wat zeer geliefd is door veel tuineigenaars. Het corrosielaagje geeft een goede bescherming tegen de omgeving, waardoor ze lang meegaan. Geen fan? Normaal grijs metaal zonder oxidatie laagje bestaat ook, voor een scherpere uitstraling.

Werken in laagjes

Afgezien van het afsluiten van stukken grond, kun je deze platen ook creatief gebruiken in de tuin. Een lichte verhoging van een stuk grond geeft je de mogelijkheid dat ene bloemperkje op te laten vallen, of je grindpad langs verschillende hoogtes te laten leiden. Zo maak jij je tuin speciaal. Rechte afscheidingsplaten geven een strakke uitstraling, maar denk er ook eens over na de platen te buigen en zo sierlijke vormen te maken. Ideeën kunnen zijn om een kronkelend voetpad midden door het gras aan te leggen, of een duidelijke afscheiding voor een vijver te maken.

Kortom, kantopsluitingen zijn ideaal voor de moderne tuin om de stukken duidelijk af te scheiden en netjes te houden. Je kunt er zelfs hoogteverschillen mee maken, waardoor jij je tuin net wat extra’s geeft.