Het is één van de grootste huishoudelijke ergernissen: een verstopte wc. Net een grote boodschap gedaan en alles komt weer terug als je het doorspoelt! Niet echt de bedoeling van een wc. Daarom hebben wij wat tips voor je om verstopping in je wc op te lossen, maar ook om nieuwe blokkades in je toilet voortaan te voorkomen. 

Toilet ontstoppen met soda en azijn

Je kunt een pak soda met een halve liter schoonmaakazijn mengen. Dit mengsel gaat sterk bruisen, dus laat het niet in je ogen komen. Je kunt de ingrediënten ook meteen in de afvoer strooien en gieten: eerst de soda, dan de azijn. Laat het mengsel een half uur inwerken. Spoel het vervolgens door met een emmer heet water. Let op: soda en azijn kunnen niet alle soorten resten oplossen. Soda helpt vooral tegen vetresten. Azijn wordt vooral gebruikt tegen kalkresten.

Toilet ontstoppen met afwasmiddel

Knijp wat afwasmiddel in de afvoer van de wc en spoel het dan door met heet water. Hiermee kun je alvast wat vetresten oplossen. Uiteraard helpt dit niet als er een voorwerp in je toilet is gevallen. Hetzelfde geldt voor bovengenoemde middelen.

Toilet ontstoppen met plopper

Je kunt je toilet ook ontstoppen met een plopper, ofwel: een rubberen ontstopper. Houd het rubberen gedeelte eerst even onder warm water om het soepeler te maken. Zet het rubber dan op de afvoer en beweeg de plopper op en neer om zuigkracht te genereren. Soms zul je wat extra kracht moeten bijzetten. Op een gegeven moment kun je de blokkade zo naar de oppervlakte werken.

Tips voor het voorkomen van nieuwe verstoppingen

  1. Vul de spoelbak eens per maand met soda en heet water. Laat dit mengsel dan vrijkomen in de wc. Het zal voor een lichte schoonmaakbeurt zorgen.
  2. Het beste wc-papier tegen verstopping? Vaak is dat goedkoop (dus dun) papier. Dit type papier kan goed door de leidingen.
  3. Ontkalk je wc regelmatig door de afvoer te schonen met soda en schoonmaakazijn. Dit mengsel kan even bruisen, maar kalkaanslag zal er wel door verminderen.

Moeite met ontstoppen van de wc?

Dan zit er nog maar één ding op. Contact opnemen met een betrouwbare rioolspecialist. Die zal je wc binnen enkele uren kunnen ontstoppen, ook in de het weekend als het moet. Je vindt hem via www.rioolprobleemkwijt.nl. Naast het ontstoppen van het toilet zijn de vakmannen op deze site ook zeer bedreven in het oplossen van andere rioolproblemen.