Wollen dekbedden worden gemaakt van de vacht van dieren zoals schapen, geiten en lama´s. Vergeleken met donzen dekbedden hebben wollen dekbedden vele unieke voordelen. In dit artikel worden de grootste voordelen van een wollen dekbed besproken.

Ideale temperatuurregeling

Wol is van nature isolerend en houdt daarmee warme lucht in de buurt van de huid bij koude temperaturen. Daarbij helpt wol om vocht en warmte van je lichaam af te voeren bij warme temperaturen. Hierdoor is een wollen dekbed uiterst comfortabel en biedt een betere nachtrust tijdens koude winternachten.

Als u een bedpartner heeft is een wollen dekbed ideaal om uw eigen comfortabele lichaamstemperatuur te behouden. De meeste mensen hebben produceren lichaamswarmte op een verschillend tempo, maar wol creëert een microklimaat waardoor de unieke temperatuur goed behouden wordt en iedereen van een goede nachtrust kan genieten.

Antimicrobieel en antibacterieel

Ter vergelijking met donzen en synthetische dekbedden zijn wollen dekbedden een stuk hygiënischer. De opbouw van schimmels, meeldauw en bacteriën wordt voorkomen door lanoline. Lanoline is een natuurlijke, wasachtige substantie aan de buitenkant van de wolvezel welke vetzuren en andere eigenschappen bevat die het dekbed schoon en fris houden.

Onderhoudsgemak van een wollen dekbed

Door de hygiënische eigenschappen van wol, is het wollen dekbed bestand tegen geurtjes en kun je het makkelijk opfrissen door deze even buiten te hangen. Een wollen dekbed hoeft niet vaak gewassen te worden. Het wordt aangereden om het wollen dekbed één tot twee keer per maand in de wasmachine te doen.

Hypoallergeen

Mensen met allergieën hebben een betere nachtrust onder een wollen deken dan onder andere soorten dekens. Wol blijft droger en koeler dan de omgevingstemperatuur omdat wol hydrofoob is aan de buitenkant en hygroscopisch aan de binnenkant. Dit betekent dat de wol aan de buitenkant vloeistof afstoot en daarbij aan de binnenkant vocht absorbeert. Wol kan tot 30% van zijn gewicht in water vasthouden zonder dat deze nat aanvoelt, in tegenstelling tot andere soorten dekens. Om deze redenen biedt wol geen goede leefomgeving voor huisstofmijten, schimmels en andere allergenen.

Ethische, duurzame productie

Dieren lijden geen enkele schade of pijn bij het verkrijgen van wol. Wol wordt op een humane manier verkregen doordat de overtollige vacht van lammeren, geiten en lama’s wordt geschoren. Het scheren doet geen pijn en de vacht van de dieren groeit uiteindelijk weer terug. Dit in tegenstelling tot donzen dekbedden, waarvoor eenden en ganzen vaak levend worden geplukt: een pijnlijk en wreed proces dat veel dierenleed veroorzaakt.