Duurzame energie; wie heeft er nog niet van gehoord? Iedereen ontvangt tegenwoordig folders in de bus van zonnepanelen en warmtepompen. Ook je mailbox stroomt ermee vol. Maar waarom zou je dat doen? Dit heeft te maken maken met de nieuwe trend je woning zonder gas verwarmt moet worden. Over een jaar of 10 zal dit de standaard zijn in Nederland. Toch moet en nog een hoop gebeuren voordat het zover is. In deze blog van Warmtepomprevolutie.nl lees je er meer over.

Een woning zonder gas

Voor veel mensen klinkt het als een sprookje; je woning zonder gas verwarmen. Veel mensen wonen namelijk nog in huizen zonder vloerverwarming, met slechte isolatie en zonder mechanische ventilatie. Dit zijn toch wel echt 3 belangrijk voorwaarden om de werking van alternatieve kachels te kunnen garanderen. Als we kijken naar bijvoorbeeld de warmtepompen is het nodig om je woning goed geïsoleerd te hebben. Er wordt gebruik gemaakt van lucht uit de woning, lucht van buiten of water uit de grond om het systeem te laten werken. De warmte die wordt opgewekt wordt gebruikt om je water te verwarmen (bijv. voor douchen of een bad) en de verwarming van de woning. Je kunt ook middels inductie moeten koken (want ook gaspitten zullen niet meer worden ondersteunt).

Kosten van een warmtepomp

Er zijn heel veel verschillende soorten pompen. De meest gekozen variant is op dit moment de hybride warmtepomp. Dit systeem werkt samen met een gasketel. Kosten liggen zo tussen de €3000 en €6000 met een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar. Ook kun je kiezen voor systemen die werken met aardwarmte / grondwater. Hierbij is een boring noodzakelijk. De kosten zijn echter significant hoger (rond de €15000). Bekijk direct een warmtepomp expert in Gelderland, Noord-Holland of een van de andere regio’s.

Warmtepomp subsidie

Om een warmtepomp op een voordelige manier te kunnen bestellen kun je gebruik maken van een regeling die de overheid beschikbaar heeft gesteld. De warmtepomp subsidie is namelijk niet mis. Je kunt op een model van €3000 als snel de helft aan subsidie ontvangen. Je betaald dan dus slechts €1500 exclusief installatie. Dat laatst is vaak ook nog zo’n 25% van de prijs van het systeem (in verband met de complexiteit van de te installeren pomp).

Waar te beginnen?

Wil ik besparen op de energiekosten, waar moet ik dan beginnen? Over het algemeen is het verstandig om te beginnen bij een goede isolatie. Immers, je kunt heel duurzaam warmte winnen, maar als deze er vervolgens aan alle kanten weer verloren gaat is dit erg zonde. Met name bij oudere woningen ligt de grootste winst bij het grondig isoleren van een woning. Een warmtescan is hier vaak de basis. Zo’n scan laat zien waar de zwakke punten liggen en waar isolatie het meeste effect heeft.