Stel je voor, je woont al een tijdje in je eigen huis. Het kan zijn dat je toe bent aan wat frisse wind en je besluit het huis op te knappen. Dit kan redelijk hoog oplopen in de kosten en het is dus een goed idee dit zoveel mogelijk op je eigen houtje te gaan organiseren. Helaas kan je niet overal goed in zijn en elektra is één van de dingen die je minder ligt. Hierin ben je gelukkig niet de enige, dus in dit artikel worden twee aandachtspuntjes kort uitgelegd.
Functie van de draadkleuren
Het is je misschien wel bijgebleven van vroeger, de verschillende kleuren draden waar bij een bepaalde kleur absoluut niet doorgeknipt mocht worden. Nu kan het in je huis er tegenwoordig net zo uitzien. Verschillende kleuren geven verschillende functies van de draden weer. Zo is een bruine draad de stroomtoevoer, stroomt blauw de stroom af en is zwart de schakeldraad. Verder heb je nog een groen-gele en dit is de aarddraad. Dit is wel alleen in nieuwere installaties het geval. De aarddraad checkt of er geen stroom kwijt gaat in de kring en is dus te vinden als aardlekschakelaar in de meterkast. Bij ‘missende stroom’ zorgt deze ervoor dat de elektriciteit uitschakelt.
Zelf elektra toevoegen
Mocht je elektra willen toevoegen binnenshuis is het van belang dat je zeker weet dat een bepaalde groep dit nog aan kan. In de meterkast staan de verschillende knoppen voor verschillende groepen. Door het op te delen in groepen voorkom je dat als één groep storing heeft, alles uitvalt. Alle apparaten op een groep gebruiken een bepaalde hoeveelheid stroom en dit wordt gemeten in Ampère. Samen mogen de apparaten 16 Ampère aan stroom laten lopen. Snel kan je hier overheen gaan door apparaten die enorm veel gebruiken, zoals een wasmachine. Deze kan je het best op een aparte groep aansluiten.
Elektricien als hulp
Nu zijn hierboven twee korte punten besproken, maar elektra is enorm ingewikkeld. Het voorgaande is geschikt voor wat snelle oplossingen. Mocht je moeilijkere taken hebben, zoals de meterkast vervangen, is het een idee hier iemand voor in te schakelen die er voor gestudeerd heeft. Een elektrotechnisch installatiebedrijf kan vaak een handje helpen en het scheelt je zelf veel tijd en moeite. Mocht je toch zelf het heft in handen houden is het de moeite waard je er in te verdiepen aangezien het ook erg gevaarlijk kan zijn zomaar met het stroomnet aan de gang te gaan.