Kinderen groeien op: ze worden ouder en hun slaapkamer verandert daarbij mee. De muren vragen dus zo nu en dan om een nieuwe uitstraling. Geen zin in om te behangen? Zonde, want er is zó ontzettend veel leuks! En met de hedendaagse mogelijkheden is behangen voor iedereen (ja, zelfs voor jou!) een peulenschil! Dus duik in de wondere behangwereld en lees hoe je behangen goed aanpakt:

Sfeervol behang

De kleur verf of soort behang is een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen om een atmosfeer te creëren in een baby- of kinderkamer. Dit bepaalt namelijk het gevoel wat je krijgt als je de kamer inloopt. Wat leuk is, is dat je met behang veel thema’s kunt kiezen. Al behang je een klein muurtje opnieuw, dan kun je alsnog een heel andere sfeer krijgen in de kamer. Dus, wat vinden jij en je kind een mooie kleur of gaaf patroon? 

Help, welk soort behang?

De keuze in soorten behang is groot. Hieronder staan de meest gebruikte behangopties, waarbij sommige handiger zijn voor een kinderkamer dan andere. Welke manier past het beste bij jou?

Vliesbehang

Vliesbehang is een behang gemaakt van vlies met een toplaag van papier of vinyl. Dit is de beste keuze als je als beginner behang wilt gebruiken. De lijm wordt aangebracht op de muur, dus je hebt geen behangtafel nodig. Vliesbehang is sterk en is gemakkelijk weer te verwijderen. Het is minder sterk dan vinyl behang, dus schoonmaken doe je alleen met een zachte spons of licht vochtige doek.

Vinyl behang

Dit behang is deels of geheel gemaakt van vinyl, dus heeft een plastic afwerklaag. Hierdoor is het schuurvrij en kan het grondig schoongemaakt worden. Het gaat langer mee, maar is daarmee wel wat duurder. 

Glasvezelbehang

Glasvezel is sterk materiaal, wat ideaal is voor muren met beschadigingen. Het is daarnaast waterbestendig en stootvast. Een nadeel is dat het moeilijk is om het te verwijderen, maar bijkomstig voordeel is dat je er over heen kunt verven.

Uniek fotobehang

Tip: als je iets unieks wilt kiezen dat ook nog eens praktisch is, kies dan voor fotobehang. Dit wordt gemaakt van speciaal papier dat met UV-bestendige inkt wordt bedrukt. Er zijn vele prints beschikbaar, maar je kunt ook eigen foto’s laten drukken op dit behang of een collage ermee maken. De mogelijkheden zijn oneindig. Het is wel iets duurder, maar heel origineel.

Milieuvriendelijk

Vandaag de dag is het belangrijk om aan het milieu te denken. Er zijn varianten in behang die gemaakt zijn met natuurlijke producten, zoals katoen, jutte, grasvezels of wol. Deze zijn biologisch afbreekbaar. Er kleven hieraan wel wat nadelen. Omdat de vuilafstotende laag ontbreekt, trekt het behang snel stof aan. Voor mensen met allergieën is dit niet ideaal. In een kinderkamer wordt druk gespeeld, dus is een vuilafstotende laag juist hard nodig. Dit behang is tevens niet vochtbestendig, waardoor je moet uitkijken met het schoonmaken van het behang. 

Nog enkele tips

Je hebt nu vast al een idee van wat het beste past bij de nieuwe kinderkamer. Nog een paar belangrijke tips bij de keuze voor behang:

  • Zorg dat je behang en behangplaksel kiest dat geen schadelijke stoffen bevat;
  • Kies een behang dat gemakkelijk schoon is te houden;
  • Ga voor een soort behang waarbij je de lijm op de muur kunt aanbrengen, dit maakt het eenvoudiger;
  • Kies voor maximaal één of twee behangen muren, waardoor de rust in de kamer wordt behouden.

Mijn aanrader

Het allerleukste behang vind je bij CozyKidz.nl, een webwinkel met een showroom in Hillegom. Hier vind je alles voor de hipste kinderkamers. De meest recente toevoeging aan hun assortiment zijn overigens deze comfortabele, ergonomisch verantwoorde kinderstoelen. Ook voor wat oudere kinderen zijn deze stoelen van merken als Nofred en KlikKlap een goede toevoeging aan de kinderkamer! 

Met een kek behangetje en een toffe kinderstoel ben je goed op weg naar die perfecte kinderkamer!