Als woning of bedrijfspand eigenaar ben je verantwoordelijk voor het verplichte NEN2580 meetrapport. Zo’n meetrapport geeft inzicht in de inhoud, verdeling en ruimten van het desbetreffende pand. Als je wilt verbouwen of het pand wilt verhuren dan is een NEN 2580 meetrapport van groot belang. Wanneer je een NEN 2580 meting laat uitvoeren ontvang je een geldig NEN meetcertificaat. In dit NEN rapport vind je bouwkundige plattegrondtekeningen en de exacte inhoud, oppervlak en verdeling van ruimten.

NEN 2580 meetrapport

Zoals hierboven al eens genoemd geven NEN 2580 meetrapporten inzicht in de exacte inhouden en de oppervlakte van woningen, gebouwen en winkelpanden. Zo bestaat het NEN 2580 rapport uit een bruto vloeroppervlakte en de verhuurbare vloeroppervlakte met een verdeling van alle ruimten. Alle ruimten in het gebouw krijgen een functie toegekend. In het rapport vind je alle meetstaten en certificaten per bouwlaag. 

Deze NEN norm komt uit het bouwbesluit van de Rijksoverheid. Met als doel om huurders en kopers inzicht te kunnen geven in de inhoud, oppervlak en ruimten van een gebouw, zodat zij eerlijk kunnen vergelijken.

Het inmeten van een pand gebeurt door een specialist op locatie. Er wordt een speciale rekenmodule gebruikt om te meten volgens de NEN normering. Als alle maten zijn genoteerd dan wordt het pand uitgetekend in zowel 2D als 3D. Een meetrapport geeft dus niet alleen de exacte maten aan, maar geeft ook visueel inzicht in de ruimten van het pand.

architect

Waarom een NEN 2580 meting laten uitvoeren?

Het geeft je als eigenaar een duidelijk en exact overzicht van de inhoud en oppervlakte van je woning of pand. Dit is enorm handig voor het vaststellen van de huurprijs, taxatie van het pand en het verdelen van gemeenschappelijke ruimten. Vooral voor panden waarbij meerdere ruimten verhuurd worden is een NEN 2580 meting van groot belang om huurders een duidelijk inzicht te geven in het oppervlak en de inhoud. 

Een NEN 2580 meetrapport wordt een verplicht onderdeel bij de verhuur of verkoop van een pand. Vaak wordt een NEN meting dan ook tegelijkertijd met een energielabel aangevraagd, zo is er maar één inspectie nodig voor twee verplichte rapporten. Een energieprestatie rapport is namelijk ook verplicht voor bedrijfspanden. 

Sinds 1 januari 2019 is het verplicht om een meetrapport in bezit te hebben bij het verkopen of verhuren van een pand. Heden zijn de metingen in het BAG register nog voldoende om de inhoud en oppervlakte aan te tonen. Deze gegevens zijn minder nauwkeurig. Inmeten volgens de NEN normering is een stuk nauwkeuriger en geeft de exacte inhoud en oppervlakte van een pand aan. Uiteindelijk moeten alle panden in Nederland voorzien zijn van een NEN 2580 meetrapport.