Er zijn steeds meer woningeigenaren die ervoor kiezen om houten vloeren te leggen in huis. In dat opzicht is het ook niet vreemd dat er steeds meer mogelijkheden bij komen om dit te doen. Het is mogelijk om in elk soort woning en bij elk interieur een passende vloer te leggen. Daarvoor kan je bijvoorbeeld aankloppen bij een echte expert. Het is daarnaast echter ook wel zo dat je zelf de nodige informatie kunt vinden om een goede keuze te maken. De volgende zaken zijn bijvoorbeeld interessant om te weten. Zo maak je een goede keuze.

Zweven of lijmen?

Houten vloeren leggen kan op meerdere manieren. In de eerste plaats is het een optie om te verlijmen. Dat wordt ook het meest gekozen. Dat komt omdat werken met lijm goed samengaat met een betonnen vloer en vloerverwarming. Het is daardoor wel heel gemakkelijk om de vloer in één keer goed te leggen. Dit kan gewoon met vloerenlijm, waardoor de vloer ook flexibel blijft. Met het oog op het werken onder de weersomstandigheden is dit wel heel aantrekkelijk. Het is echter niet zo dat lijmen altijd de beste optie is. Soms wordt ook gekozen om de vloer te laten zweven, dus te leggen zonder lijm.

Letten op de ondervloer

Bij de keuze tussen houten vloeren is het ook belangrijk om te kijken naar de ondervloer. Het speelt namelijk een rol welke ondervloer er ligt voor de manier van leggen. Een oude bouwvloer moet bijvoorbeeld eerst egaal gemaakt worden. Dat kan door bijvoorbeeld spaanplaat te gebruiken. Daarop is dan de houtenvloer te verlijmen. Ook voor zwevend leggen is de egale ondergrond een belangrijke factor. Wanneer de vloer van beton is, dan is daar alles goed mee mogelijk. Vaak wordt dan wel voor verlijmen gekozen omdat dit mooi strak oogt.

Het juiste type hout

Voor houten vloeren is het ook belangrijk om het juiste type hout te kiezen. Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen. Denk aan multiplank of aan lamelparket. Daarnaast is er natuurlijk ook de massief houten vloer. Het is goed om daarnaar te kijken. De massieve vloer is volledig uit één stuk hout vervaardigd. De andere soorten bestaan uit meerdere lagen en meerdere materialen. De massieve vloer wordt als meer luxe beschouwd, maar vergt ook wel meer aandacht. Bovendien reageert deze sterker op de omstandigheden. Dit moet allemaal wel meegewogen worden als een keuze wordt gemaakt.

Werken met een specialist

Om houten vloeren het best tot hun recht te laten komen, is het ook slim om niet zelf aan het werk te gaan. Veel beter is het om een echte specialist erbij te betrekken. Die weet alles van het leggen en het werk dat hiervoor gedaan moet worden. Het is daardoor dus ook zo dat de houten vloer er alleen maar beter uit komt te zien in bijvoorbeeld je woonkamer. Wie dus het best mogelijke resultaat wenst, kan dat het beste doen door er een kenner vanaf het begin bij te betrekken. Dit zorgt alleen maar voor beter resultaat. Kies hier altijd voor.

Tip: LAB21 is de vloeren specialist van Nederland.