Het bepalen van de vraagprijs van je huis kan een bepalende factor zijn in hoe snel jij je huis kan verkopen. Het is erg duidelijk dat jij je huis niet mag overschatten, maar je huis onderschatten wil zeggen dat je geld verliest – en dat willen we natuurlijk ook niet.

Er zijn enkele goede tips die jou kunnen helpen bij het bepalen van de waarde van je huis.

Hoeveel zijn de huizen in jouw straat waard?

Om een zicht te krijgen op de huidige waarde van je huis is het allereerst erg belangrijk dat je even nagaat hoeveel de huizen in jouw buurt waard zijn. Hiervoor kan je makkelijk onderzoek doen op online immowebsites. Kijk vooral naar huizen die hetzelfde aantal kamers, badkamers en woonoppervlak hebben. Denk eraan dat de vraagprijs van een huis vaak van straat tot straat kan verschillen – en soms zelfs waar in de straat jouw woning gelegen is!

Zijn er verbouwingen nodig?

Indien je huis gerenoveerd of verbouwd moet worden om het huis naar moderne standaarden te brengen kan je natuurlijk niet evenveel vragen als je buurman die een perfect gerenoveerd huis verkoopt. Een koper zal de kost van de renovatie vaak bij de vraagprijs tellen of de renovatie aanhalen bij de onderhandelingen.

Rond je prijs niet af

Wanneer jij je huis wil verkopen is het een goed idee om je prijs niet af te ronden. Vraag 599.000 euro in plaats van 600.000. Waarom? Omdat 599.000 heel wat minder lijkt dan 600.000. Daarbij werken heel wat immowebsites met zoekfuncties en filterfuncties waar jij de prijs kan instellen. Wanneer jij je huis aan 299.000 te koop zet kunnen mensen die op zoek zijn naar een huis tussen 200.000 en 300.000 euro je zoekertje zien terwijl heel wat filterfuncties de bovenste limiet – hier 300.000 euro, al niet meer tonen.

Luister goed naar het advies van je makelaar

Wanneer je een makelaar onder de arm neemt is het erg belangrijk dat je goed naar het advies van de makelaar luistert. Zowel jij als de makelaar hebben het gemeenschappelijke doel om je huis zo snel mogelijk aan de beste prijs te verkopen. Indien je makelaar dus een prijs voorstelt is het best zot dat jij er opeens 100.000 meer voor zou willen vragen – wat je uiteraard kan doen. Zoek je nog een makelaar? Wij raden Nicolet Hoorn van harte aan.

Ook is het belangrijk dat je het advies van de makelaar in acht neemt wanneer het aankomt op aanpassingen die moeten gebeuren om je huis beter verkoopbaar te maken.