Kortere dagen, lagere temperaturen en de regen valt vaak weer met bakken uit de lucht, hiermee wordt het begin van de herfst ingeluid. Insecten merken deze veranderingen op en gaan zoeken naar onderdak. Zij willen immers de winter ook droog en knus doorkomen. Veel insecten proberen dus bij huizen naar binnen te dringen. Dit is echter grotendeels tegen te houden. Met de volgende tips kun je je huis insectenvrij houden.

Horren

De meeste mensen houden in het najaar vaak de deuren en ramen zoveel mogelijk dicht. Toch is het lekker om na een schoonmaakbeurt, feestje of gewoon elke ochtend het huis even helemaal door te luchten. Met op maat gemaakte horren heb je hier verder geen omkijken naar, ze zullen de insecten het hele jaar buiten houden.

Schuilplaatsen

In en rondom je huis zijn er veel plaatsen waar insecten zich schuil kunnen houden. Ze houden van plekken waar veel vocht, voedsel en onderdak is. Neem de volgende maatregelen om zo weinig mogelijk schuilplekken te hebben.

  • Reinig goten en regenpijpen. Opgehoopte bergen bladeren en ander vuil zijn perfecte plekken voor insecten.
  • Zorg ervoor dat er niet teveel rommel tegen of rondom je huis staat. Bijvoorbeeld stapels bakstenen.
  • Probeer brandhout uit de buurt van je huis te bewaren, in een houthok achterin je tuin bijvoorbeeld.
  • Wanneer je een mulchlaag (organisch materiaal zoals boomschors, stro, houtsnipper etc) in je tuin legt, let er dan op dat deze niet tegen het huis aan ligt.
  • Bewaar vuilnisbakken uit de buurt van je huis, houd in ieder geval de klep dicht. Vuilnisbakken trekken ontzettend veel insecten aan.
  • Verwijder bladeren die rondom het huis liggen.
  • Verplaats of verwijderen planten die te dicht tegen het huis aan groeien, snoei bijvoorbeeld takken af die overhangen in de goot.

Afsluiten van openingen

De meeste insecten in Nederland zijn natuurlijk erg klein en kunnen door veel openingen naar binnen komen. Controleer daarom afdichtingen rondom buitendeuren en ramen, vervang de tochtstrippen wanneer deze versleten zijn en maak het waterdicht. Kijk ook goed naar dakranden als ze van hout gemaakt zijn, na verloop van tijd gaat dat rotten en zo wordt het een perfecte plek voor insecten. Buiten dat deze maatregelen insecten tegenhouden, verbeteren ze ook de isolatie van je huis.