Meubelwielen zijn een ideale oplossing als het gaat over het verplaatsen van zware, maar ook lichte meubels. Meubelwielen zijn in meerdere varianten verkrijgbaar, er zit veel verschil in de grootte, materiaal en draagvermogen. Bij het verkeerd gebruik of onderhoud van meubelwielen kunnen ernstige en dure beschadigingen ontstaan, aan zowel de vloer als aan de meubel zelf. Hieronder kun je wat informatie vinden over hoe je het beste meubelwielen kunt gebruiken en onderhouden.

Gebruik

Het is belangrijk dat je meubelwielen alleen gebruikt op een vlakke ondergrond. Ze zijn nou eenmaal niet geschikt voor zware belastingen van bijvoorbeeld drempels en deurdorpels in het huis. Mocht het toch nodig zijn om je meubel(s) hier overheen te krijgen, probeer dan de meubels op te tillen en ze er zo met beleid overheen te bewegen.

Ga met de meubels ook niet over het totale draagvermogen van de meubelwielen heen. Probeer altijd bij aanschaf hier op te letten, liever te zware wielen dan te lichte. Zorg ervoor dat de wielen gebruikt worden op schone ondergronden. Met de juiste wielen op de juiste ondergrond zullen er geen strepen komen, dit gebeurt echter wel als de ondergrond vuil is. Probeer dus altijd te voorkomen dat er zand, grind of ander vuil op de vloer ligt, als de wielen hier overheen gaan kunnen er beschadigingen ontstaan.

Onderhoud

Houd ook het loopvlak van de wielen schoon. Dit kun je gewoon doen met een simpele borstel. Probeer geen gebruik te gaan maken van chemische middelen of andere agressieve stoffen op of in de buurt van de meubelwielen. Ook het gebruik van olie is niet aan te raden: olie trekt vuil aan wat ervoor kan zorgen dat de wielen kunnen beschadigen en dat ze minder goed werken. Je kunt af en toe wat vaseline op de beweegbare onderdelen smeren om ze soepel te laten bewegen. Deze vaseline mag niet op het loopvlak van de wielen komen. Als je toch merkt dat de wielen minder beweegbaar zijn, komt dit meestal omdat ze toch door stof en vuil van de vloer hebben opgenomen. Dit vuil kun je eenvoudig verwijderen met een stofzuiger, borstel of een vochtige doek.