Een Japanse tuin staat voor de ultieme rust. Het is een tuin waarin je helemaal zen kan worden en weer helemaal tot rust kan komen. Een nadeel, een Japanse tuin kan je niet zomaar even in elkaar zetten. De meeste Japanse tuinen zijn ontworpen door Japanse tuin architecten die hier jaren voor hebben gestudeerd. In Nederland heb je dan ook maar heel weinig mensen die deze kunst hebben bestudeerd (als ze er al zijn). Maar, gelukkig voor ons, zijn er zat richtlijnen die je aan kan nemen waardoor je toch de sfeer van een Japanse tuin aan kan nemen. Of je kan het internet afspeuren, hier inspiratie vandaan halen en dit ongeveer kopiëren. Het zal niet een originele Japanse tuin zijn, maar wel een tuin waarin je helemaal tot rust kan komen. Hierbij een aantal tips hoe je een Japanse tuin aan kan leggen, gegeven door een hovenier in Hilversum. Hopelijk kan je er wat inspiratie mee opdoen!

Water

Water is een belangrijk onderdeel binnen een Japanse tuin. Hierbij wordt niet een simpel vijvertje bedoeld, maar echt een vijver of rivier dat midden in je tuin loopt. Het water is het middelpunt van een japanse tuin. Wat je kan doen is een kleine rivier maken met een kleine, rotsachtige waterval. Dit geeft het een natuurlijke feeling, wat rust uitstraalt. Met minder ruimte is een klein terras vijvertje ook een goede optie. Als laatste staan Japanse vijvers bekend om hun grote vissen die erin zwemmen, vaak karpers. Overweeg deze optie ook eens, het zorgt namelijk voor een heel erg zen gevoel. Dit is echter wel prijzige optie. Als laatste, om het helemaal af te maken, is een kleine brug perfect voor in de japanse tuin. 

Beplanting

Het belangrijkste aan een japanse tuin is dat het rust uitstraalt. Dit moet ook terugkeren in de beplanting. Dit betekent dus; geen drukke kleuren of fel bloeiende bloemen. Tulpen zijn dus bijvoorbeeld een no-go in een Japanse tuin. Natuurlijk kan niet elke plant die in japan groeit hier goed groeien, maar zorg er dus voor dat je gaat voor een rustige beplanting. Daarnaast is het ook belangrijk om veel kleine struiken en bomen te planten. Dit is namelijk kenmerkend voor een japanse tuin.

Mocht je nou een Japanse tuin willen laten aanleggen, neem dan contact op met boumanshoveniers. Zij zijn een familiebedrijf gelegen in Amsterdam met jarenlange ervaringen met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen.