Als huizenbezitter kan je te maken krijgen met houtrot. En in dat geval geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je houtrot aan je schilderwerk? Wij leggen het je uit in deze blog!

Houtrot uitgelegd

Het is belangrijk dat we eerst begrijpen hoe houtrot ontstaat, houtrot ontstaat doordat er vocht in het hout is getrokken. Als er vervolgens schimmel is ontstaan, kan je spreken van houtrot. Daarnaast ontstaat schimmel in hout bij een vochtpercentage van 20 procent. Je herkent houtrot doordat het vaak zacht is en je makkelijk de verf eraf kan schrapen. De verf of hout heeft vaak een bruine of zwarte kleur. Houtrot zorgt er ook voor dat hout niet meer stabiel en betrouwbaar is, dit kan tot gevaarlijke situaties zorgen. Je wilt namelijk niet dat een houten steunbalk breekt, doordat houtrot zich te ver heeft verspreid. Houtrot bevindt zich vaker op plekken die vochtiger zijn, niet alleen buiten kan dat zijn, maar ook binnen in huis. Er is ook meer kans op houtrot in de winter, dan in de zomer. Dit komt omdat het in de winter veel vaker regent, dan in de zomer. Er is dan ook meer luchtvochtigheid, dan in de zomer. Vandaar dat je er goed aan doet om ervoor te zorgen dat houtrot niet ontstaat.

Hoe houtrot voorkomen?

Om houtrot te voorkomen kan je verschillende dingen doen. Je kan bijvoorbeeld hout verven met verf die waterafstotend is. Als je liever hout niet wilt verven omdat je het minder mooi vindt, dan kan je hout laten impregneren. Hierdoor zorg je ervoor dat hout meer waterafstotend is en schimmelwerend. Impregneren trekt in het hout en geeft het daardoor een betere bescherming dan alleen verven doet. Vooral als je gaat boren in hout kan dit handig zijn, water kan zich namelijk na het boren in geverfde hout een weg naar binnendringen. Om nog meer bescherming te geven aan je hout, kan je er vervolgens voor kiezen deze nog te beitsen. Er komt dan een transparante of dekkende laag er bovenop, op die manier behoud je het hout zoveel mogelijk in zijn originele staat. Je kan er ook voor kiezen om alleen je hout te beitsen, dit kan namelijk al waterafstotend zijn.

Stop houtrot zo snel mogelijk

Als er al houtrot heeft plaatsgevonden, dan is het belangrijk dit zo snel mogelijk te stoppen. Kies dan voor houtrot behandelen. Hoe dat gaat? Het eerste wat je doet, is de stukken rot hout te verwijderen met een houtbeitel. Vervolgens schuur je het hout helemaal schoon, zodat er geen verfresten meer aanwezig zijn. Als dat is gedaan, dan kan je de bovenstaande stappen opvolgen. Als houtrot zich te veel heeft verspreid, dan kan je het beste dat gedeelte wegzagen en vervangen voor een nieuwe stuk hout