Er zijn veel verschillende soorten boren. Maar welke boor is per klus nodig en hoe hou je de verschillende boren het best uit elkaar? Een verkeerde keuze is snel gemaakt waardoor de sporadische vakman voor onaangename verrassingen kan komen te staan.
De muur blijkt een ondoordringbaar bolwerk te zijn en er is misschien gewoon geen echt gat. De boor begint te gloeien in plaats van in het materiaal te dringen. De tegel breekt in te veel stukken of de boor zelf breekt. Dergelijke ongemakken kunnen worden voorkomen als je de verschillende soorten boren van elkaar kunt onderscheiden. Waardoor je feilloos de juiste boor voor het project kunt kiezen.
Steenboor, ook wel betonboor genoemd
Om iets te monteren aan een stenen wand, zoals foto’s, planken, of lampen, kom je er vaak niet onderuit om een gat in de muur te boren. Daarvoor heb je uiteraard een geschikte boor nodig. Voor deze klus heb je een steen- of betonboor nodig. Boren door beton of steen is heel anders dan boren door hout of metaal. Terwijl bij metaal, kunststof en hout de boor laag voor laag in het materiaal snijdt, is dit bij steen en beton niet zo gemakkelijk. De boormachine die je hiervoor gebruikt, wordt klopboor of hamerboor genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, draait de boor niet alleen, maar trilt hij ook heen en weer.
Een gat boren door hout?
Voor dit soort klussen wordt natuurlijk de houtboor gebruikt. De boren zijn zowel geschikt voor zacht hout als voor hard hout of spaanplaat. Een kenmerkende eigenschap van de meeste houtboren is hun centerpunt. Die wordt gebruikt voor nauwkeurig uitlijnen. Aan de buitenrand zijn de twee snijkanten van de boor langer dan aan de binnenkant, zodat bij het boren eerst de rand van het gat wordt afgesneden, waardoor een zuiver gat wordt verkregen. De houtspiraalboor, die ook vaak in huishoudens wordt aangetroffen, transporteert het gesneden materiaal uit het boorgat via de spiraal op de schacht.
Metaalboren
In tegenstelling tot houtboren hebben metaalboren geen centerpunt, omdat deze bij het werken met metaal snel zou afbreken. De vorm van de snijkanten is, net als het materiaal van de boor, specifiek ontworpen voor de bewerking van metalen. De boren zijn gemaakt van hogesnelheidsstaal (HSS), dat wordt gekenmerkt door grote hardheid, slijtvastheid en hittebestendigheid. Ook bij de metaalboor worden de boorresten door middel van de spiralen uit het boorgat verwijderd. Met een metaalboor kun je in verschillende metalen, zoals ijzer, staal, koper, messing of aluminium, maar ook in kunststoffen boren.
Kijk voor meer inspiratie op: https://www.hierisalleswonen.nl/